Ford наближається до створення автопілота третього рівня

18:36 21.06.2024
Ford наближається до створення автопілота третього рівня

У нещодавньому інтерв'ю генеральний директор Ford Джим Фарлі обговорив прогрес компанії у галузі автономного водіння, заявивши, що вона досягла рівня 3, який дозволяє водіям прибирати руки з керма і відводити очі від дороги. Але коли ж клієнти Ford зможуть випробувати цю технологію?

Автономне водіння лишається актуальною темою і поки що не здійсненою мрією автомобільної галузі. Справжні безпілотні транспортні засоби стають реальністю набагато довше, ніж очікувалося, оскільки стикаються з численними проблемами й перепонами.

Ілон Маск із року в рік обіцяє, що Tesla ось-ось досягне мети, але віз, як кажуть, і нині там, адже попри свою назву, функція «повного самостійного водіння» Tesla навіть не наближається до стандарту 4-го рівня, який по-справжньому представляє такі можливості. Насправді автопілот Tesla не відповідає навіть 3-му рівню за стандартами SAE.

Автономність 3-го рівня означає, що водій може прибрати руки з керма і відірвати погляд від дороги, а автомобіль буде контролювати ситуацію (і нести відповідальність за будь-які аварії). Більшість автовиробників, наприклад, Ford, досягли 2-го рівня автономного водіння, який дозволяє користуватися телефоном без рук, але з піднятими очима. BlueCruise від Ford зайняв перше місце в рейтингу Consumer Reports серед систем допомоги водієві у 2023 році, випередивши Super Cruise від GM. Tesla посіла сьоме місце.

Нещодавно генеральний директор Ford Джим Фарлі поділився новинами про прогрес автовиробника в автономному водінні, який досяг рівня 3 вже на стадії прототипа. За його словами, до того, як ця технологія стане доступною для пасажирських електромобілів, залишилося близько двох років. Таким чином, автономне водіння 3-го рівня з'явиться приблизно у 2026 році.

«Ми дуже близькі до цього. Зараз ми можемо робити це досить регулярно з прототипом, але робити це економічно ефективно - це якраз той прогрес, якого нам потрібно досягти. Автономність 3-го рівня дозволить вам через пару років виїжджати на шосе без рук і очей, і тоді ваша машина стане схожою на офіс. Ви зможете проводити конференц-зв'язок і таке інше», - каже Джим Фарлі.

Фарлі не поділився жодними подробицями про те, як Ford має намір досягти автономного водіння 3-го рівня. Він також не каже, яку технологію. використовує компанія, щоб це забезпечити, - LiDAR, камери, або обидві.


Источник: 24tv.ua
Фото: Bloomberg
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015