За якими критеріями класифікують моторні мастила: основні різновиди

21:05 06.04.2024
За якими критеріями класифікують моторні мастила: основні різновиди

Асортимент моторних мастил різноманітний. Доступні пропозиції на скромний та великий бюджет. Можна вибрати комфортний варіант фасування: на кілька разів або для тривалого використання. Кожен бренд має свій підхід до виробництва. Багато хто розробляє власні технології, щоб поліпшити властивості олив: їх коефіцієнт випаровування, можливості захисту та очищення, лужне число.

Для класифікації мастильних матеріалів використовують різні критерії. Найочевидніший - марка автомобіля. У продажу є мастила для BMW, Audi, Kia, Ford, Lexus, Skoda, а також інших іменитих і маловідомих виробників транспортних засобів.

Вид транспорту

У центрі уваги - легкові автомобілі. Для них випускаються універсальні (літні та зимові) мастила, які дбайливо впливають на мотор і сприяють скороченню витрати палива.

На другому місці - вантажні машини. Вони потребують якісного догляду, оскільки постійно піддаються високим навантаженням. Для них - засоби з покращеними антиоксидантними показниками, збільшеним вмістом присадок, що очищають.

Також виділяють моторні мастила для водного транспорту та мотоциклетного: скутерів, мопедів, мотоциклів.

Тонкощі виготовлення

Різновид двигуна

Оскільки двигуни збалансовані та адаптовані, у них індивідуальні потреби мастила: для бензинових, газових, дизельних, гібридів.

Як і двигуни, вироби поділяють за низкою ознак, серед яких кількість тактів і спосіб подачі повітря в циліндри. Відмінності між продуктами полягають у в’язкості, температурному режимі, різновидах та кількості присадок. А також у витраті.

Тара та об'єм

  1. Мастила в компактних пляшках - відмінний дорожній варіант. Багато місця в багажнику не займають та рятують в екстрених ситуаціях. Зручна шийка дозволяє заливати прямо з пляшки, без додаткового оснащення.
  2. Каністри середнього об'єму (до 5 літрів) оптимальні для зберігання в гаражі, якщо потрібно запастися мастилом на довгий час. Перевозити їх теж зручно, хоч габарити дуже суттєві.
  3. Великі барильця та каністри - вигідні. При перерахунку на літри ціна нижча, ніж за «порційної» купівлі. Найкращі для власників кількох автомобілів зі схожими характеристиками двигунів. Наливати прямо з них незручно через важкість. Краще використовувати менші пляшки та лійку.

При виборі моторної оливи варто дотримуватись рекомендацій виробника авто. Він чітко вказує, який коефіцієнт в’язкості є оптимальним, акцентує на специфікаціях і допусках.

Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015