Нова «золота батарея» Zeekr заряджається на 500 км за 15 хвилин

17:31 17.12.2023
Нова «золота батарея» Zeekr заряджається на 500 км за 15 хвилин

Китайська компанія Zeekr, яка випускає однойменну лінійку електромобілів, починає використовувати новий літій-залізо-фосфатний акумулятор (LFP), який підтримує супершвидкісну зарядку. За даними виробника, завдяки зарядній потужності до 500 кВт акумулятор невідомої ємності зможе заряджатися з 10% до 80% лише за 15 хвилин. Що дозволить збільшити запас ходу на 500 км.

Першим «золоту батарею» отримає електричний седан Zeekr 007. Пізніше новим блоком оснастять ще кілька моделей. Яких саме не уточнюється.

Zeekr 007 побудований на архітектурі PMA2+, що є похідною від платформи Geely SEA. Запас ходу електроседана - до 870 км за китайською вимірювальною системою CLTC.

LFP акумулятори зазвичай мають меншу щільність зберігання енергії порівняно з NMC (нікель-маганцево-кобальтовими). Інженерам Zeekr вдалося змінити це за рахунок зрощеної конструкції та нових матеріалів. Коефіцієнт використання об'єму блоку - 83,7%. Для порівняння, у NMC батареї, яка використовується в Zeekr 001 та мінівені 009, цей показник становить 72%.

Як стверджують у компанії, незважаючи на високу щільність нова батарея відрізняється високою безпекою та вогнестійкістю. Це підтверджується тестами, проведеними Національним центром перевірки та тестування якості транспортних засобів у Китаї.

Виробництво нової батареї налагодять на заводі Geely у Цюйчжоу, провінція Чжецзян. Зрештою вона знайде застосування в електромобілях інших брендів, що належать китайській Групі, включаючи Geometry, Polestar, Proton, Smart, Volvo та навіть Lotus.


Источник: Авто Центр
Фото: CarNewsChina
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015