Польські далекобійники затримують волонтерську та військову допомогу Україні

17:51 07.12.2023
Польські далекобійники затримують волонтерську та військову допомогу Україні

Благодійні та громадські організації, які надають військову допомогу Збройним Силам України, зіштовхуються із затримками на кілька тижнів у поставках критично важливих безпілотників, електроніки та пікапів - через протести польських водіїв, які заблокували на кордоні з Україною понад три тисячі вантажівок з комерційними товарами.

Хоча протестувальники стверджують, що пропускають гуманітарну та військову допомогу, багато ресурсів, необхідних Збройним силам України, купуються цивільними організаціями і перевозяться комерційними вантажівками, яким не дають проїжджати через блокаду, повідомляє Reuters із посиланням на три джерела в галузі.

ЗСУ значною мірою покладаються на сотні мільйонів доларів допоміжних поставок таких предметів, як дрони, транспортні засоби та бронежилети, від українських благодійних організацій протягом усієї війни.

Тарас Чмут, глава благодійного фонду «Повернись живим» розповів, що десятки систем нічного бачення і пікапів, а також сотні безпілотників, закуплених його фондом, застрягли на кордоні на кілька тижнів.

«Це не дуже добре, тому що вони прив'язані до проектів, термінів і дедлайнів ... Справи просуваються, але повільніше, ніж раніше», - сказав Чмут Reuters, додавши, що фонд намагається домовитися з польською владою про безперешкодне проходження їхньої допомоги.

«Пікапи всі приходять з-за кордону, комплекти нічного бачення всі приходять з-за кордону... Безпілотники FPV приходять тільки з-за кордону, і це [блокування] гальмує нашу роботу», - зазначив Чмут.

Протести на кордоні впливають на виробників військової техніки, каже Віктор Долгоп'ятов, який керує «Інженерним корпусом», некомерційним підприємством, що виробляє різні види обладнання, яке використовується українськими збройними силами.

«Якщо блокада триватиме, це може стати, і вже стає, великою проблемою», - сказав Долгоп'ятов.

Він розповів Reuters, що блокада кордону призвела до затримки поставок деталей для машин на його заводі, а також компонентів для блоків живлення, які використовуються в двигунах безпілотників і радіостанціях.

«Я переконаний, що велика кількість деталей, які призначені для приватних підприємств, що працюють над оборонними проектами, на жаль, зараз стоять на кордоні», - сказав він.

За словами Долгоп'ятова, проблема полягає в тому, що найдешевший спосіб відправити товар з Польщі - це перевезти його разом з іншими вантажами у великих вантажівках, що збільшує ймовірність того, що вони будуть затримані на тривалий час. Далекобійники, які пропускають військові вантажі, часто не роблять цього з товарами подвійного призначення для підтримки військових зусиль і вони їдуть у загальній черзі.

Потенційний спосіб обійти блокаду - перевозити не вантажівками, а звичайними автомобілями, але це набагато дорожче.

Анатолій Акулов, який керує благодійним фондом «Україна в броні», що доставляє як військову, так і гуманітарну допомогу, сказав, що вартість перевезення з Польщі в Україну, яка зазвичай становить 1700-2300 доларів за контейнер, у листопаді зросла до близько 5000 доларів.

Акулов повідомив, що доставка деталей для безпілотників і гуманітарних вантажів затримується. Вантаж рибальських сіток, призначених для використання в якості протидронних сіток, затримується вже третій тиждень.

«Для того, щоб привезти вживані рибальські сітки для захисту наших солдатів від російських безпілотників, мені потрібно щонайменше 10 тисяч доларів», - сказав Акулов.


Источник: ZN.UA
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015