Єврокомісія виступає за збереження «транспортного безвізу» з Україною

17:04 05.12.2023
Єврокомісія виступає за збереження «транспортного безвізу» з Україною

У Єврокомісії виступають за збереження Угоди про лібералізацію вантажних перевезень між Україною і ЄС, яка звільняє українських водіїв від потреби отримувати дозволи для міжнародних перевезень. Про це за підсумками Ради ЄС на рівні міністрів інфраструктури та транспорту заявила профільний єврокомісар Адіна Велян, передає Радіо «Свобода».

З її слів, Велян налаштована відстоювати лібералізацію вантажних перевезень між Україною і ЄС попри вимоги польських протестувальників.

«Я твердо вирішила захищати цю угоду, продовжувати пояснювати її переваги як для європейського ринку, так і для України й Молдови. Направду сподіваюся, що органи влади в державах-членах і на передовій лінії серйозно сприймуть свою відповідальність», - наголосила єврокомісар.

Водночас європосадовець підтримала засідання спільного комітету, ініційоване Польщею, в межах якого можна обговорити проблеми, пов'язані з дією угоди. Втім, ці дискусії Адіна Велян вважає доречними «після вирішення критичної ситуації на кордоні», за затягування якої знову розкритикувала польську владу.

«Вважаю неприйнятним, щоб уряд умивав руки в Польщі, кажучи, що це щось між місцевою владою і Єврокомісією, і врешті-решт Україною. Ми як центральна влада не маємо до цього відношення - у нас зв'язані руки. Я не вважаю, що це прийнятне пояснення. З іншого боку, я беру до уваги той факт, що в Польщі відбулися вибори, вона зараз - у процесі формування нової більшості, і я з нетерпінням чекаю на співпрацю з наступним урядом, щоб якомога швидше розв'язати проблему», - резюмувала єврокомісар.

Представник польського Мініфраструктури за підсумками засідання зауважив, що Варшава все ж сподівається на підтримку Єврокомісії в питанні повернення дозволів.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015