Фахівці Auto Bild визначили переможця автомобільного тесту

17:06 19.11.2023
Фахівці Auto Bild визначили переможця автомобільного тесту

Німецьке авторитетне видання Auto Bild добре знають у багатьох країнах Європи. Ліцензіями на його перевидання володіють видавництва у 36 країнах світу. Більше десяти років і в Україні з 2003 по 2014 рік друкувався ліцензійний Auto Bild. Тому українські автомобілісти-читачи зі стажем добре пам'ятають публікації тестів автомобілів, у яких було багато таблиць із підсумковими оцінками різних параметрів від експертів видання. Така авторитетність «у цифрах» була не тільки у тест-драйвах машин, а й в інших матеріалах журналу - порівняльних тестах шин, лабораторних випробуваннях автомобільних товарів.

Нещодавно фахівці Auto Bild протестували дванадцять багатофункціональних мастил в аерозольних балончиках. Оцінку експерти проводили за такими параметрами: інструкція для користувача, безпека, простота застосування, ефективність та сумісність із різними матеріалами.

Універсальні спреї призначені для захисту від зношування та корозії. Повинні забезпечувати при цьому гарне змащування і високу проникаючу здатність - щоб надавати змащувальну дію навіть у глибокій різьбі, витісняючи при необхідності звідти воду. Завданням для експертів і було з'ясувати та зробити висновки чи всі зразки продуктів, які прийняли участь у тестуванні, відповідають за своїм призначенням.

Найвищу оцінку в результаті лабораторних випробувань отримав багатоцільовий спрей LM-40 від виробника Liqui Moly. Друге та третє місця в рейтингу посіли маловідомі на нашому ринку продукти - відповідно S100 DAS Multi Oil (виробник Dr. Wack) та Multi від бренду Wurth. А ось давно присутні і відомі на нашому ринку аналогічні продукти Mannol 9899 M-40 Lubricant (добре змащує, практично немає захисту від зносу), Sonax SX 90 Plus (добрий змащувальний ефект, в іншому посередні результати випробувань), WD-40 Multi-Use (розчаровує змащувальним ефектом та захистом від зносу) отримали від експертів Auto Bild оцінки «задовільно», посівши в загальному рейтингу відповідно 5, 6 та 7 місця. З результатами всіх дванадцяти учасників тесту можна ознайомитись у зведеній таблиці нижче.

Набравши загалом 170 із 205 можливих балів, багатоцільовий спрей Liqui Moly LM-40 показав найкращий результат практично у всіх тестах, які проводилися індивідуально для кожного з 12 учасників лабораторних випробувань.

Так, для вимірювання вібраційного/фрикційного зношування фахівці використовували спеціальний тестер - трибометр. Трибометричне випробування дозволяє проводити високоточні вимірювання тертя та зносу. Чим нижче коефіцієнт тертя і менше зношеність поверхні, тим краще мастило захищає від зношування.

Захист від корозії перевірявся за допомогою випробування у сольовому тумані. На поверхню металевих листів наносили спреї та на 48 годин поміщали їх у спеціальну камеру. Потім проводили експертну оцінку розміру (у відсотках) вільної від іржі поверхні та ступеня корозійного ушкодження (візуально).

Іншими важливими критеріями оцінки є проникаюча здатність та витіснення води мастилами. Для цього тесту готували спеціальний буферний розчин, у складі якого у певних пропорціях змішувалася демінералізована вода та дигідрофосфат калію. Потім 10 мл цього розчину додавали в колби з 20 мл тестових мастил і струшували протягом однієї хвилини. Після десятихвилинного відстоювання оцінювали фракції. Чим швидше після енергійного струшування ця суміш знову розшаровується (утворюються явно виражені прикордонні шари), тим краще відбувається витіснення води мультимастилами.

Також експерти Auto Bild усі мастила оцінили за крітерієм «Співвідношення ціна/якість». Вартість всіх 12 учасників тесту була приведена до ціни за літр. Так, за вартістю 29,4 євро за літр Liqui Moly LM-40 посів беззаперечне перше місце і в цій важливій для роздрібного споживача «номінації вибора покупки».


Источник: Liqui Moly
Фото: Auto Bild
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015