Надлегкий електричний автобус спричинив фурор на виставці Busworld Europe 2023

18:06 11.11.2023
Надлегкий електричний автобус спричинив фурор на виставці Busworld Europe 2023

На найбільшій міжнародній виставці Busworld Europe 2023, яка нещодавно пройшла в Брюсселі, справжню сенсацію справив електричний автобус литовського виробника Dancer Bus. Машина відрізняється не лише оригінальним дизайном - з кормою, що має негативний кут нахилу.

Однією з особливостей моделі є її надлегка конструкція. Кузов виготовлено з армованого ПЕТ-пластику із використаних пластикових пляшок. Плюс до цього застосовуються досить легкі батареї. У результаті споряджена маса 12-метрового електробуса складає всього 8,6 т., що на 50% менше від показників аналогічних моделей. Салон з низькою підлогою розрахований на 90 пасажирів і має 32 місця для сидіння. У салоні - кондиціонер та численні USB-роз'єми.

Два електробуси Dancer Bus вже три роки успішно експлуатуються у портовому місті Клайпеда. За цей час машини пройшли понад 400 тис. км та вберегли атмосферу від 500 000 тонн СО2. За цей час витрачено 330 000 кВт/год на 49 500 євро. Для порівняння, дизельні автобуси великого класу за аналогічний пробіг «з'їли» би пального на 200 000 євро.

Зауважимо, що середнє споживання енергії Dancer Bus становить 0,72 кВт.год. Завдяки швидкій зарядці протягом 8 хвилин електробус може проїхати до 100 км. При використанні ємнішої батареї (NMC) запас ходу можна збільшити до 500 км. На її зарядку знадобиться 1-4 години, залежно від місцевих умов. Нна автобусах встановлені електричні мости ZF AxTrax.

Будівництво перших двох екземплярів Dancer Bus коштувало приблизно 350 тис. євро за одиницю. Проте, як заявили в компанії, із початком серійного виробництва ціна буде переглянута. Сьогодні активно ведуться переговори про постачання інноваційних електробусів до країн Скандинавії та ринку DATCH (Німеччина, Австрія, Швейцарія). Dancer Bus також опрацьовує питання надання машин в оренду, з віддаленою діагностикою та сервісним обслуговуванням.


Источник: Авто Центр
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015