Через польський страйк на кордоні заблоковано понад 20 тис. вантажівок

15:30 10.11.2023
Через польський страйк на кордоні заблоковано понад 20 тис. вантажівок

Унаслідок страйку польських перевізників наразі на кордоні з обох боків перебувають понад 20 тис. транспортних засобів. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України на своїй сторінці в мережі Facebook.

«Зараз заблокованими з обох сторін є понад 20 тисяч транспортних засобів. Зазнає збитків економіка не лише України чи Польщі, а й інших країн, які не можуть перевозити товари й порушують свої договірні зобов'язанн», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням прес-служби міністерства, міністр інфраструктури Олександр Кубраков обговорив зі своїм польським колегою міністром інфраструктури Анджеєм Адамчиком блокування кордону польськими протестувальниками.

«Україна з повагою ставиться до права на протест і готова до конструктивного діалогу для вирішення ситуації. Про це ми неодноразово наголошуємо на всіх рівнях.

Разом з тим зазначимо, блокування кордону польськими протестувальниками порушує логістичні шляхи, що вже впливає як на економіку України, так і Європейського Союзу», - саме ці тези було донесено польській стороні, причому ключова з них - «жодні зміни чи скасування Угоди про лібералізацію не обговорюються».

Водночас, як підсумували у міністерстві, профільне відомство «готове допомогти польським колегам вирішити ситуацію із блокування кордону, надати всі відповідні роз'яснення й провести зустрічі за потреби».

Нагадаємо, вже четверту добу польські перевізники блокують три пункти пропуску - «Корчова-Краківець», «Гребенне-Рава-Руська», «Дорогуськ-Ягодин» - на кордоні з ЄС, через що там зібралися довжелезні черги.

Як зазначають у Державній прикордонній службі України, сьогодні ще в першій половині дня у Краківці на в'їзд в Україну «вже утворилася черга з 510 вантажівок - польські прикордонники пропускають орієнтовно 1-2 автівки на годину. На виїзд з України у цьому пункті пропуску накопичення автотранспорту наразі не фіксується».

У Раві-Руській, кажуть прикордонники, ситуація дещо інша, адже тут у двох напрямках ускладнено рух вантажівок - як на в'їзд, так і на виїзд. Наразі у цьому пункті пропуску спостерігається накопичення у кількості 410 вантажівок як на в'їзд, так і на виїзд. Польська сторона пропускає максимум 2 вантажівки на годину.

Так само у пункті пропуску «Ягодин» рух вантажівок ускладнено як на в'їзд, так і на виїзд, наразі тут черга з 810 вантажівок.

Варто додати, що виїзд у напрямку Польщі відбувається винятково за електронною чергою.

«Стосовно переміщення гуманітарної допомоги, палива, небезпечних і швидкопсувних вантажів на в'їзд в Україну - ускладнень немає, також така категорія як легкові автівки, автобуси в обох напрямках в цих пунктах пропуску перетинають державний кордон у звичайному режимі», - уточнили у прикордонній службі.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015