Механічні коробки передач втрачають популярність у всьому світі

20:28 06.11.2023
Механічні коробки передач втрачають популярність у всьому світі

Швидка еволюція в автомобільній промисловості є водночас сприятливим фактором для розвитку нових технологій і кладовищем застарілого обладнання. Показовий приклад: поки ми очікуємо появи справжніх безпілотних автомобілів із передовими системами, інші функції, які колись були стандартними, поступово зникають.

Так відбувається і з механічною коробкою передач. Ця багатошвидкісна трансмісія, в якій водій повинен вручну перемикати передачі, стає рідкістю на багатьох ринках. І це не лише Північна Америка, де автоматичні трансмісії вже давно домінують на автомобільному ринку. Інформація від JATO Dynamics показує, що цей тип трансмісії втрачає популярність повсюдно.

Трансформація в Європі

Європа є чудовим прикладом цього переходу. У 2000 році майже всі зареєстровані нові автомобілі були оснащені механічною коробкою передач. Зокрема, їх частка становила 89 відсотків, а в деяких країнах, таких як Італія, Франція, Іспанія, Греція, Угорщина, Ірландія та Португалія, перевищувала 95 відсотків. Винятком були Норвегія та Швейцарія, де приблизно 25 відсотків нових автомобілів були з автоматичними коробками.

Цей відсоток залишався високим протягом кількох років, поки на ринку не з'явилися різні типи автоматичних трансмісій. У 2017 році загальна частка нових автомобілів з механічною коробкою передач впала до 78%, і відтоді вона продовжує знижуватися. У 2022 році вона знизилася до 34%, а за підсумками першої половини цього року - до 32%.

На це є декілька причин. Водії більше усвідомлюють переваги та зручність керування автоматом. У багатьох містах затори збільшуються. Потік електромобілів, який майже у всьому світі очолює Tesla, безумовно, впливає на ситуацію. Цим транспортним засобам не потрібні трансмісії з декількома передачами, щоб використовувати потужність електродвигунів із високим крутним моментом у всьому діапазоні обертів.

В Північній Америці

Дані JATO показують, що у 2010 році лише 6 відсотків нових легкових автомобілів, проданих у Сполучених Штатах, мали механічну коробку передач. Цей відсоток впав до 4 відсотків у 2019 році, а потім до 2 відсотків у 2020 році. За останні два роки механічна коробка передач майже не з'являлася на ринку США, її частка на ринку становила лише 1 відсоток. А в цьому році їхня частка ще менша - лише 0,9% у першій половині 2023 року.

Хто обирає механіку?

З іншого боку, автомобілі з механічною коробкою передач залишаються актуальним вибором для покупців у країнах з економікою, що розвивається. На таких ринках, як Латинська Америка чи Південна Африка, все ще реєструється значна частина нових автомобілів з механічними коробками передач, на які припадає понад 30 відсотків продажів. Хоча за останні 20 років різниця в ціні між механічними та автоматичними коробками передач значно скоротилася, вона все ще залишається важливим аспектом, який слід враховувати споживачам з низьким рівнем доходу.

Чи змінить ситуацію поява доступних електромобілів? Значне падіння кількості автомобілів з механічною коробкою передач у Китаї, де набувають популярності дешевші електромобілі, безумовно, малює похмуру картину для тих, хто любить їздити на трьох педалях.


Источник: Motor1.com
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015