Toyota переорієнтує водневу технологію FCEV на комерційні автомобілі

21:24 01.11.2023
Toyota переорієнтує водневу технологію FCEV на комерційні автомобілі

Toyota визнала, що Mirai «не був успішним», але обіцяє вдосконалити технологію водневих паливних елементів FCEV перенести її на комерційні транспортні засоби.

Технічний директор Хірокі Накадзіма підтвердив цю інформацію на Токійському автосалоні. Японська компанія вже давно є піонером технології FCEV, зокрема, завдяки Toyota Mirai, але ширшого розповсюдження вона не отримала, частково через складність створення мережі водневих заправних станцій.

«Водневих станцій дуже мало і їх важко впроваджувати, тому ми з Mirai не досягли успіху», - підсумував Накадзіма.

Однак комерційні транспортні засоби вважаються набагато більш придатними для використання водню, не тільки через складність їх переводу на батареї (через їх розмір та вагу), але й через можливість створити більш контрольовану мережу водневих заправок.

«Для вантажівок середнього розміру легко створити мережу водневих заправок, оскільки вони в основному їздять за стандартним маршрутом», - сказав Накадзіма. - «Комерційні транспортні засоби є найважливішою сферою, де можна спробувати розвивати водневі технології».

Пікапи також є потенційною сферою використання водню, додав Накадзіма.

В той же час Toyota не хоче відмовлятися від водневих легкових автомобілів і шукає способи зменшити розміри компонентів, включаючи блок паливних елементів і баки, щоб зробити їх придатними для різних типів автомобілів.

«Ми прагнемо зменшити розміри водневої технології в легкових автомобілях», - сказав він.

Водневий паливний елемент останнього покоління, який розробляє Toyota, буде вдвічі дешевший за елементи поточного покоління, а його довговічність стане у два з половиною рази вища, ніж у дизельних двигунів. Він також матиме на 20% кращу ефективність, що надзвичайно важливо для зниження витрат на паливо для вантажівок.

Нове покоління паливних елементів створюється для комерційних транспортних засобів, але також розробляється його компактна версія, щоб залишити технологію відкритою і для легкових автомобілів. Toyota також досліджує стаціонарні варіанти застосування цих менших елементів, в тому числі в будівельній та медичній галузях.

Фірма також виходить за рамки циліндричних баків для водню і розробила плаский бак, а також «сідловий» бак, над яким може обертатися карданний вал. Цей сідловий бак також може бути встановлений прямо в простір, який призначений для акумулятора електромобіля.

Накадзіма також поділився інформацією про розробку акумуляторів Toyota, яка призведе до запуску технології твердотільних акумуляторів у 2027 або 2028 році.

Ця майбутня технологія стане революційним проривом та змінить правила гри для акумуляторних електромобілів, оскільки має потенціал покращити щільність енергії в батареях і, таким чином, зменшити їх розмір, масу та вартість.

Накадзіма сказав, що перша хвиля твердотільних батарей, яку Toyota розробляє спільно з нафтовим гігантом Idemitsu, буде дуже дорогою, і їх використання в автомобілях спочатку буде обмежено суперкарами.

Тим часом Toyota представить свою новітню технологію літій-іонних акумуляторів у наступному поколінні електромобілів, створених на новій модульній архітектурі, починаючи з 2026 року.

Накадзіма додав, що ця архітектура була створена, щоб максимально зменшити розміри всіх компонентів електромобіля: системи опалення, вентиляції та кондиціонування повітря й самі акумуляторні батареї (товщина яких зменшилась до 100 мм). Все це дозволить створювати на новій платформі більш спортивні автомобілі Lexus й Toyota. Одним з таких став концепт Toyota FT-Se.


Источник: AUTO-Consulting
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015