Китай посилює контроль за експортом графіту для виробництва акумуляторів

17:38 25.10.2023
Китай посилює контроль за експортом графіту для виробництва акумуляторів

Китай посилив експортний контроль за деякими категоріями графіту, ключового матеріалу для акумуляторів електромобілів, щоб «захистити національну безпеку та свої інтереси».

Деякі види графіту з 1 грудня будуть підпадати під так званий експортний контроль «товарів подвійного призначення», йдеться в заяві Міністерства торгівлі Китаю. Під подвійним використанням мається на увазі застосування у військовій сфері.

Наказ Пекіна з'явився через кілька днів після того, як адміністрація Байдена активізувала зусилля, спрямовані на те, щоб не допустити постачання передових мікросхем до Китаю - кампанія, яка включає обмеження на продаж процесорів, розроблених спеціально для китайського ринку. Посол США в Китаї Ніколас Бернс в інтерв'ю в четвер заявив, що ці заходи необхідні для закриття лазівок.

За даними міністерства торгівлі, графітові вироби підпадали під дію тимчасового наказу про експортний контроль, ініційованого в 2006 році. Водночас Китай заявив, що скасує тимчасовий експортний контроль на менш важливі категорії графіту, які використовуються в сталеливарній, металургійній та хімічній промисловості.

Графіт є важливим інгредієнтом анодів акумуляторів для електромобілів, клем всередині акумуляторної батареї. Виробники акумуляторів можуть використовувати для виготовлення анодів або природний графіт, видобутий з шахт, або синтетичний матеріал, який, як правило, дорожчий, але служить довше, швидше заряджається і підвищує безпеку. Китай є основним джерелом сировини, і на нього припадає близько 60% потужностей з виробництва природного графіту і 90% - синтетичного.

«Це сильно вплине на промисловість електромобілів та акумуляторів», - сказав Даніель Коллар, керівник відділу автомобілебудування та ланцюгів поставок консалтингової компанії Intralink, посилаючись на домінування Китаю у виробництві матеріалів. «Це також залежатиме від того, наскільки сильно Китай хоче тиснути на іноземні галузі».

Міністерство торгівлі заявило, що його заходи є звичайним коригуванням, яке не спрямоване на якусь конкретну країну або регіон, і що експорт, який відповідає відповідним правилам, буде дозволений. Китай експортує графіт до таких країн, як США, Південна Корея та Японія.

Джеймс Лі, аналітик, який займається матеріалами для акумуляторів у Сеулі в компанії KB Securities Co., назвав цю подію «шокуючою».

«Китай використав свою останню, найсильнішу карту в переговорах зі США щодо регулювання галузі електромобілів», - сказав він.

Тепер США можуть відповісти своїми заходами, наприклад, обмежити використання китайських акумуляторів в автомобілях, вироблених Tesla Inc. Фірма Ілона Маска має завод у Шанхаї, на який припадає більше половини загального обсягу виробництва американської компанії.

«Ми вивчаємо наслідки, тому я утримаюся від коментарів», - заявив головний секретар кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно. «Якщо це несправедливі заходи по відношенню до нашої країни відповідно до СОТ та інших міжнародних правил, ми відреагуємо належним чином згідно з цими правилами».

У серпні Китай почав обмежувати експорт галію та германію - двох металів, які мають вирішальне значення для деяких галузей напівпровідникової, телекомунікаційної та електромобільної промисловості. Експорт відновився наступного місяця.


Источник: AUTO-Consulting
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015