Найбільший завод Ford у США зупинився через страйк

18:36 15.10.2023
Найбільший завод Ford у США зупинився через страйк

Страйкуючі робітники зупинили найбільший завод Ford у США. Безпрецедентний страйк триває: профспілка UAW (United Auto Workers) призупинила роботу на підприємстві Ford у штаті Кентуккі, де працюють близько 8,7 тисяч людей, повідомляє Reuters.

Зупинка стала відповіддю на відмову автовиробника задовольнити зростаючі запити страйкуючих. У Ford на це кажуть, що знаходяться на межі можливостей і не можуть витратити більше на зарплати та пільги.

З конвеєра заводу Ford у Кентуккі сходять пікапи Super Duty та позашляховики Lincoln Navigator. Довгий простій розірве ланцюжки постачання, попереджають у Ford, зазначаючи, що постачальники комплектуючих вже почали звільняти персонал через скорочення закупівель. Самому Ford він коштуватиме 150 мільйонів доларів на тиждень, підрахували аналітики.

Автовиробник зазначив, що вже доклав усіх зусиль для досягнення компромісу із робітниками. Щедріші пропозиції зашкодять бізнесу.

У UAW вважають, що Ford, General Motors і Stellantis, які значно підвищили зарплати топ-менеджерів за останні чотири роки, цілком можуть дозволити собі збільшити оклад робітників понад запропонованих 20-23 відсотків. Вони також вимагають розширення пільг, скорочення робочого тижня та усунення зарплатної «дідівщини»: зараз, щоб досягти максимальної ставки, співробітник заводу має пропрацювати на одному місці вісім років.

UAW погрожує залучити до страйку завод General Motors в Арлінгтоні, штат Техас, де виробляються Cadillac Escalade, Cherolet Suburban та інші позашляховики. Ще однією метою може стати майданчик зі збирання важких вантажівок GM у Мічигані.

Страйк профспілки стартував 15 вересня. На першому етапі в страйку брали участь 13 тисяч робітників, наприкінці вересня страйкували вже 18,5 тисяч, а зараз - близько 34 тисяч.


Источник: Мотор
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015