Чому бензин в Україні дорожчий, ніж у Польщі?

17:43 14.10.2023
Чому бензин в Україні дорожчий, ніж у Польщі?

Паливо в Україні коштує дорожче, ніж на заправках у сусідній Польщі. Причина: польський уряд намагається тримати ціни на одному рівні, щоб продемонструвати якусь стабільність напередодні виборів. Про це розповів на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Так, він пояснив, що при ринковій ціні у вісім злотих (68 гривень), літр бензину і дизельного пального в Польщі зараз продають за шість злотих (51 гривню) через «популізм».

«У червні державний монополіст Оrlen на чолі з членом партії влади «Право і справедливість» заморозив ціни на своїх колонках. Вартість не змінюють навіть попри те, що в липні-вересні ціни на нафту і нафтопродукти на світових ринках зросли на 25%», - розповів експерт.

За його словами, на дешеве польське пальне вже звернули увагу сусідні країни і почали активно купувати сировину. Через це на станціях Оrlen виникли перебої з наявністю пального. Дефіцит був навіть у Варшаві.

Аби водії не переживали, на заправних на багатьох АЗС з'являються повідомлення про технічне обслуговування. А зараз деякі колонки взагалі зникли.

«За моїми розрахунками, за цей період компанія з 60% «державних» акцій втратила близько 500 мільйонів доларів. Таку ж приблизно суму втратили «приватники», яким довелося дотримуватися цін Оrlen. Автоматично це означає величезні втрати державного бюджету від несплати податків (ПДВ і податок на прибуток)», - вважає Сергій Куюн.

На думку експерта, згодом із польським нафтовим гігантом судитимуться приватні акціонери, які зазнають серйозних збитків від «цієї передвиборчої стабільності».


Источник: Фокус
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015