Затримки на кордоні розігнали на аукціонах ціни на LPG

15:28 14.10.2023
Затримки на кордоні розігнали на аукціонах ціни на LPG

Ціни на скраплений газ на торгах Української енергетичної біржі продемонстрували відчутне збільшення 11 жовтня. Середня вартість ресурсу «Укргазвидобування» виросла на 1 044 грн/т і становила 41 113 грн/т, газ «Укрнафти» здорожчав на 938 грн, до 41 231 грн/т. Торги «Укргазвидобування» стартували з 43 000 грн/т, «Укрнафти» - з 42 000 грн/т.

«Ціна на газ відповідала ринковій ситуації і навіть на деяких базисах наближалась до паритету імпортного ресурсу», - розповів учасник аукціону.

Згідно з даними enkorr, зараз середня ціна на автомобільні партії газу на західному кордоні становить 40 179 грн/т, на південному - 39 480 грн/т. У Києві газ з урахуванням доставки з різних напрямків постачань буде коштувати відповідно 42 449-43 016 грн/т і 42 408-43 139 грн/т.

Різниця між середнім результатом аукціонів і вартістю імпортного ресурсу (на умовах доставки до Києва) суттєво зменшилась, а вартість на окремих заводах навіть перевищила імпортну альтернативу. Так, на аукціоні 4 жовтня різниця для Яблунівського ВПГ і Качанівського ГПЗ становила відповідно 2 458 грн/т і 443 грн/т на користь аукціонного ресурсу, 11 жовтня ці показники вийшли на 486 грн/т і -289 грн/т.

Здорожчання газу «Укрнафти» частково обумовлене тим, що компанія майже вдвічі знизила обсяги запропонованого ресурсу, тому попит на торгах був великим.

«Весь обсяг газу, який було виставлено на аукціон, розкупили за 3-3,5 години, тоді як минулого тижня торги тривали цілий день», - розповів учасник аукціону.

На аукціоні приватних виробників газ здорожчав на 240 грн, до 41 040 грн/т.

Раніше здорожчання газу на торгах стримували потужні залишки, які було завезено за нижчою імпортною ціною. Зараз, зі слів операторів, пропозицій дешевого газу на ринку стає дедалі менше.

«Коли ми пропонували у Київській області газ за 41 500 грн/т, іноді мені докоряли, що це дорого, і що є за 40 500 грн/т... Докоряли і купували і у мене за моєю ціною», - каже імпортер польського ресурсу.

«Газ у країні є, але вже постачається за новими цінами», - зазначили в іншій компанії.

Зі слів її представника, серпневі обсяги вже приїхали, а нові в середньому на 100$ дорожчі.

Дешеві запаси швидше вичерпуються через величезні черги газовозів на прикордонних переходах і відповідну переорієнтацію на ресурс внутрішнього виробництва. Як раніше повідомляв enkorr, черги при перетині українського кордону на польських КПП становлять 8-11 днів, на румунських - 10-15 днів.

«Враховуючи, що зараз черги на кордоні й імпортний ресурс потрібно чекати біля тижня, то купівля LPG на торгах стає пріоритетною», - зазначив один зі співрозмовників.

Аналогічним чином дрібні імпортери, транспорт яких застряг у чергах, перевели свої закупівлі на більші компанії, що мають запаси ресурсу.

«Треба виконувати зобов'язання, а забрати в Польщі ресурс ми не можемо через черги на виїзд», - прокоментували в одній із невеликих паливних компаній.

При цьому, зі слів операторів, попит на газ дещо зріс порівняно з минулим місяцем.

«Збільшилась активність з боку аграріїв і споживачів, які використовують LPG для опалення», - прокоментували в одній із компаній.

Крім того, як вважає співрозмовник, до середини листопада попит на газ буде зростати.

Ситуація із затримками газовозів на кордоні не обіцяє швидкого розв'язання, тому, зазначають трейдери, вартість LPG й надалі буде збільшуватись.

«У країні вже з'являється локальний дефіцит газу, наприклад, у східних областях», - поділився своїми спостереженнями один зі співрозмовників. Крім того, оператори готуються до змін Митного кодексу, що наберуть чинності 17 жовтня.

«Поки ані ми, ані польські постачальники не дуже розуміємо, якими будуть вимоги до документів на газ, тому чекаємо, хто перший поїде», - зазначили в одній із компаній.

Згідно з моніторингом Консалтингової групи «А-95», з 5-го по 12 жовтня середня ціна на LPG в Україні на ГНС збільшилась на 600 грн/т і становить 41 280 грн/т.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015