СБУ масштабно долучається до боротьби з російським ДП

18:58 03.10.2023
СБУ масштабно долучається до боротьби з російським ДП

Служба безпеки України (СБУ) вивчає схеми можливого постачання російського пального в Україну й планує включатися у боротьбу з ними, залучаючи Енергетичну митницю. Про це enkorr повідомило джерело у СБУ.

Зокрема СБУ збиратиме від митниці інформацію щодо дизельного пального, що надійшло на митне очищення з портів, які отримували значні обсяги газойлів російського походження. Джерело зазначило, що список портів, який потрапив у ринкові кола й був опублікований у ЗМІ, не відповідає дійсності.

«Опублікований лист СБУ - це проєкт, зроблений для погодження. Він не розписаний ні на кого і не має сили. Служба провела власне розслідування, і кінцевий перелік портів, які викликають підозру, буде відомий найближчими днями», - зазначила людина, знайома з перебігом розслідування.

Раніше серед імпортерів ДП поширився лист СБУ, де наведено певний перелік портів, що нібито отримують значні обсяги ДП з Росії. Служба просить Енергомитницю інформувати її про надходження на митне оформлення партій, що були відвантажені з цього переліку, а також відбирати зразки для аналізу.

«Просимо митне оформлення вказаного товару не завершувати й заборонити випуск товарів відповідно до частини 2 статті 260 МКУ до отримання результатів лабораторних досліджень, а також заборонити випуск товарів відповідно до вимог МК України, у разі встановлення під час досліджень відомостей, які вказують, що країна походження товару - РФ», - йдеться у листі.

Зазначений у листі перелік портів відрізняється від того, що в червні 2023 р. визначила робоча група в складі Ради національної безпеки та оборони України. Список СБУ також включає молдовський порт «Джурджулешти», болгарські Burgas Base й Base Oil Terminal, а також деякі порти Індії, Саудівської Аравії та ОАЕ. Разом з тим портів Лівії, Єгипту, Марокко й Тунісу в списку немає.

Джерело в Держмитслужбі підтвердило консультаційний характер документа.

«Варто зазначити, що СБУ координує свої дії з митницею й учасниками ринку. Це дуже добре», - вважає представник керівництва митниці.

З його слів, зокрема у переліку не має бути порту, з якого вантажить ДП індійський виробник Reliance Industries. Разом із тим, у список можуть потрапити додаткові термінали на Балканах, помічені у промисловому обігу російського пального.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015