ДП підозрілого походження з Болгарії заливає південь

17:25 29.09.2023
ДП підозрілого походження з Болгарії заливає південь

Постачальники ДП з Болгарії посилили ціновий демпінг на українському ринку. Про це повідомляють трейдери, що оперують в південних регіонах України.

Наприкінці вересня на ринку з'явилося багато пропозицій продажу дизельного пального, що відвантажується з болгарських терміналів Русе й Бяла за 44,7-45,1 грн/л. З доставкою до Рені продукт коштує на 2 грн/л дорожче. З такими пропозиціями зокрема вийшли компанії «Нафтотрейд Поділля» й GTS Trading.

Зі слів операторів ринку, болгарський ресурс виходить на 1,8-2 грн/л дешевшим від будь-якого іншого ДП на півдні України, хоча наприкінці серпня картина була протилежною: пропозиції з Русе виходили дорожчими на 0,8-1 грн/л за індійські чи грецькі.

«Пояснити такі ціни нічим, окрім російського походження, неможливо. Так чи інакше, це просто унеможливлює будь-яку конкуренцію», - каже один з імпортерів.

За розрахунками трейдерів, ціна 44,7 грн/л у Рені еквівалентна $988/т на базисі FOB Med, або середній розмір котирування за другу половину вересня з премією $46/т. У той же час ресурс із Греції або Індії з перевалкою через Констанцу оцінюється у Рені на рівні FOB Med+$120-130. Таким чином, пропозиції болгарського ДП приблизно на $80/т дешевші за середні ресурсу неросійського походження. При цьому, зі слів трейдерів, той самий ресурс перевалений не в Констанці, а у Бургасі, вийде в Україні ще на $10-15/т дорожчим.

Болгарські компанії надають до проданих партій дизельного пального сертифікати походження Болгарії або ЄС. У Болгарії функціонує два виробники нафтопродуктів: «лукой нефтохім бургас» і міні-НПЗ Insa Oil у місті Білоземі (Пловдівська область). Нагадаємо, що Болгарія разом з Чехією, Словаччиною й Угорщиною користується винятком із запровадженого Євросоюзом ембарго на російську нафту й нафтопродукти. Згідно з запровадженими правилами, забороняється реекспорт російських нафтопродуктів і пального, виготовленого з російської нафти, у країни ЄС.

Саме постачання російського походження в болгарські порти може бути запорукою низьких цін, вважають учасники ринку. За даними Консалтингової групи «А-95», у серпні обсяги імпорту російського дизпального і газойлів у Бургас зросли на 38% порвіняно з липнем, до 29 тис. т. За 27 днів вересня з російських портів у Бургас надійшло більше 20 тис. т. Основним отримувачем російських вантажів є компанія Insa Oil. Теоретично «лукой нефтохім бургас» міг би постачати ДП в Україну, однак, за наявною інформацією, російський «лукойл» заборонив такі операції.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015