У США почався масштабний страйк на 38 автозаводах

17:39 25.09.2023
У США почався масштабний страйк на 38 автозаводах

Безпрецедентний страйк у США розширено до 38 автозаводів. Американська профспілка United Auto Workers (UAW) оголосила про те, що з полудня 22 вересня зупинилися виробничі майданчики General Motors та Stellantis у 20 штатах. Страйкарі вимагають значного підвищення зарплат, нових пільг та скорочення робочого тижня.

Президент UAW Шон Фейн підкреслив, що концерн Ford вже пішов на значні поступки, тоді як представники General Motors та Stellantis досі «не схаменулися й не сіли за стіл переговорів з серйозною пропозицією». У відповідь американська профспілка припинила виробництво та видачу запасних частин для автомобілів Chevrolet, Cadillac, GMC, Jeep та RAM.

Основна вимога профспілки - підвищення зарплати на 40 відсотків упродовж чотирьох років. До того ж в UAW вимагають скасувати систему напрацювання окладу: зараз, щоб отримувати максимальну ставку, співробітник заводу має пропрацювати на одному місці вісім років.

Ще одна вимога - перехід із 40-годинного на 32-годинний робочий тиждень зі збереженням зарплати. Вимоги UAW ґрунтуються на відкритих даних про підвищення зарплат топменеджерів General Motors, Ford та Stellantis: з 2019 року глави автоконцернів почали отримувати на 40 відсотків більше.

За найбільшим страйком автовиробників уважно стежать у Білому домі. Представники адміністрації Байдена зв'язалися і з лідером UAW, і з головами автоконцернів, що входять до великої трійки. За оцінками Deutsche Bank, щотижневі втрати кожного автовиробника становлять до 500 мільйонів доларів.


Источник: Мотор
Фото: Bloomberg
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015