Польські аграрії зіткнулися з дефіцитом пального

22:32 20.09.2023
Польські аграрії зіткнулися з дефіцитом пального

На польському ринку загострюється проблема з забезпеченням дизельним паливом підприємств аграрного сегменту. Про це повідомила Великопольська сільськогосподарська палата (WIR).

Наприкінці серпня WIR надіслала листа до міністра державного майна Яцека Сасіна щодо ппитань, про які повідомляють фермери, котрі зіткнулися з проблемами з закупівлею палива на гуртовому ринку.

«Виявляється, дистриб'ютори відмовляються імпортувати солярку або затягують її доставку (досі замовлення обробляли ннаступного дня, зараз на виконання потрібно чекати близько 5 днів). Щоразу, коли відбувається доставка, кількість доставлених товарів є меншою, ніж замовлено», - йдеться в повідомленні WIR.

Багато аграріїв зазначають, що оптові ціни часом вищі за ті, що пропонують на АЗС. Станції також вводять обмеження на паливо, яке фермери можуть купувати. Головним чинником здорожчання гуртових партій палива в Польщі є зростання європейських котирувань. Через це польські паливні компанії були змушені підвищувати ціни, що викликало негативну реакцію ринку. Раніше компанія Unimot оголосила, що змушена скоротити імпорт дизельного пального через ціновий тиск, який на ринку чинить державний концерн Orlen.

На звернення WIR в Orlen Paliwa відповіли, що Orlen Group виконує всі чинні договори, укладені з оптовими клієнтами. У компанії додають, що постачання бензину й дизпального всім зовнішнім споживачам та АЗС Orlen відбуваються безперебійно. Власного виробництва на нафтопереробних заводах (НПЗ) у Плоцьку й Гданську, доповненого постачаннями з-за кордону, які здійснюються концерном, достатньо для того, щоб усі клієнти, які мають контракти з групою Orlen, отримували кількість палива, що випливає з підписаних контрактів і декларацій, що подаються щомісяця.

Водночас в Orlen визнають, що державний постачальник палива не може задовольнити потреби всього польського ринку.

«Orlen готовий виконувати свої зобов'язання перед існуючими клієнтами, відповідно до змісту підписаних контрактів. Однак він не може гарантувати пальне для всіх клієнтів, які раніше купували в інших постачальників. Останнім часом багато підприємців намагаються розпочати або розширити масштаби співпраці з Orlen, але компанія спочатку повинна виконати вже підписані договори», - кажуть в Orlen.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015