LPG повільно дорожчає в дрібному опті

23:41 14.09.2023
LPG повільно дорожчає в дрібному опті

Скраплений газ у дрібному опті продовжує дорожчати. Так, за тиждень з 6 по 13 вересня середня оптова вартість LPG зросла на 1120 грн/т, до 40 120 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

За словами учасників ринку, зростання ціни в Україні обумовлено суто тенденціями зовнішнього ринку, тоді як в середині країни зберігається надлишок пропозицій. Через наявність потужних залишків ціни на аукціонах українських виробників відбивають динаміку зовнішнього ринку лише частково. 13 вересня на торгах середня ціна ресурсу «Укргазвидобування» складала 40 961 грн/т, «Укрнафти» - 40 853 грн/т, це на 300-400 грн більше, ніж тижнем раніше. В Києві, наприклад, цей ресурс буде коштувати приблизно 42 300-42 761 грн/т.

Відмітимо, що «Укргазвидобування» спочатку заявила досить високу вартість для ринку: 45 000 грн/т.

«Але звісно таку ціну ніхто не підтримав», - зазначив один із співрозмовників.

Активність на аукціоні на цьому тижні була невисокою. Реалізовано всього 64% від загального об'єму LPG, виставленого на аукціоні.

«У компаній достатньо об'ємів газу, щоб не поспішати купувати його на аукціоні. Якщо і брали, то по прийнятній вартості», - прокоментував учасник торгів.

Залежно від географічного розташування, учасники ринку говорять про вигідність придбання продукту на аукціоні.

На аукціонах приватних виробників ціна була дещо нижчою. Так, на торгах 12 та 13 вересня весь обсяг було придбано по середній ціні 39 950 грн/т.

Здороження продукту на аукціоні та на кордонах відображається і прайсах трейдерів.

«Зараз ще можливо знайти ресурс нижче 40 000 грн/т. Але по мірі надходження нового ресурсу вартість продукту буде зростати на 1000, 2000 грн…» - прокоментували ситуацію в одній із великих паливних компаній.

За розрахунками трейдерів, вартість газу, який сьогодні пропонується західними постачальникам на кордоні України, у Києві складе біля 45100 грн/т. Проте, такі пропозиції не зустрічають попиту через те, що ринок традиційно перелитий ресурсом.

«В Києві вже є пропозиції придбати газ по 43 000 грн/т, але звісно по такій ціні його ніхто не бере» - розповіли в одній із компаній.

«Газ в країні є, але не всі споживачі змирились з новими цінами, тому попит невисокий» - зазначив трейдер.

«Подорожчання триватиме по мірі вичерпання старих запасів. Думаю, що протягом тижня-двух ціни виростуть до 42 000-42 600 грн/т», - прокоментував ситуацію представник іншої української паливної компанії.

Як повідомляв enkorr, вартість скрапленого газу на західному кордоні суттєво зросла у вересні і перевищила $800/т. Динаміку зумовлено зокрема зниженням відвантажень газу з РФ у Польщу.

Гравці ринку очікують, що в Польщі вартість газу з наступного тижня збільшиться приблизно на 20$/т, а це ще плюс 915 грн/т.

По мірі наближення сезону сушки зерна трейдери починають планувати постачання скрапленого газу аграріям, проте у цій сфері переважають песимістичні прогнози.

«Сонячний серпень, низькі ціни природного газу, невідомість, щодо подальшої реалізації врожаю, є факторами, які скоріш за все вдарять по попиту на пропан в аграрній сфері», - повідомив співрозмовник.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015