Як «Дизельгейт» вплинув на український та європейський авторинки

17:39 28.06.2023
Як «Дизельгейт» вплинув на український та європейський авторинки

В поточному році доля дизельних автомобілів в Європі склала 13%, тоді як рік тому їх доля була 15,5%. Хоча багатьом добре пам'ятаються часи, коли дизельні автомобілі становили переважну більшість продажів, досягаючи навіть 70-80% на деяких європейських авторинках. Виявляється за останні 10 років (а, нагадаємо, «дизельгейтний» скандал був у 2015-2016 роках) європейський ринок автомобілів з дизельними двигунами фактично зійшов нанівець. Цікава ситуація спостерігається і на українському авторинку.

Але поки повернемось до країн Європи. Через «дизельгейт» та одночасне зростання популярності електромобілів та автомобілів з гібридними технологіями, продажі «дизелів» в європейських країнах зменшуються багато років поспіль. Поки ще локомотивом продажів є Німеччина, де біля 30% нових автомобілів продається саме з дизельними двигунами. Також великий внесок Італії та Іспанії в продажі таких авто.

На інших великих ринках Європи дизелі втрачають популярність ще швидше. Наприклад, у Франції доля дизельних авто становить 10,9% (рік тому було 16,6%), у Великій Британії - 4% (рік тому - 5,7%).

На українському авторинку в 2023 році дизельні автомобілі становлять 20% ринку. У свою чергу, в 2021-2022 роках доля дизелів становила близько 24%. Пік популярності дизельних автомобілів в Україні прийшовся на 2017 рік, коли доля дизелів становила 40%. Після цього спостерігається падіння продажів автомобілів на важкому паливі.

Одночасно, зростає популярність автомобілів з альтернативними джерелами живлення. В першу чергу - це електрокари та гібриди. Хоча серед гібридних автомобілів також є дизель-гібриди і вони досить активно пропонуються в тому числі й на українському авторинку.


Источник: AUTO-Consulting
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015