Україна збільшила закупівлі турецького пального

18:42 13.06.2023
Україна збільшила закупівлі турецького пального

Сезонне зростання попиту на внутрішньому ринку зумовило скорочення обсягів експорту дизельного пального з турецьких НПЗ. Згідно з даними Kpler, у травні відвантаження продукту власного виробництва з Туреччини зменшилися на 30% - до 273 тис. тонн.

Попит на дизпальне на турецькому ринку зазвичай починає зростати в березні, а у II тй III кварталах щомісячне споживання продукту збільшується до 2-2,3 млн тонн. Зменшенню експортних постачань із турецьких НПЗ також сприяло скорочення імпорту дизпального з Росії, яка останні кілька місяців - найбільший його постачальник у Туреччину. У травні постачання продукту з Росії до турецьких портів впали через початок сезону ремонтів на НПЗ.

У травні експортні відвантаження дизпального здійснювали лише два турецьких заводи: STAR Refinery і Tupras Aliaga Izmir Refinery. Минулого місяця завод, що належить Socar, зменшив експорт дизпального вдвічі - до 152 тис. тонн.

Водночас обсяги відвантаження продукту з терміналу Tupras в інші країни зросли на 63% - до 121 тис. тонн. З квітня Tupras Aliaga Izmir Refinery активно почав постачати дизпальне на експорт, хоча раніше весь ресурс цього заводу споживався на внутрішньому ринку. Головним напрямком постачань турецького дизельного палива минулого місяця була Румунія, до Констанци було відвантажено 163 тис. тонн продукту. Іншими напрямками постачань були Албанія, Марокко, Ліван і Україна.

Варто зазначити, що значна частина обсягів турецького дизелю, що потрапляє в Румунію, потім перепродається в Україну.

За даними enkorr, минулого місяця на український ринок було відвантажено 132,9 тис. тонн продукту, що мав турецьке походження. Порівняно з квітнем обсяги імпорту турецького дизпального зросли на 75%. Збільшення попиту на турецький продукт було зумовлено переходом українського ринку на споживання палива з літніми характеристиками. Для багатьох компаній Туреччина виявилася найбільш доступним і зручним джерелом постачань літнього дизелю, тому обсяги закупівлі з цього напрямку зросли.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015