Боррель закликає ЄС придушити імпорт індійського пального з російської нафти

22:14 16.05.2023
Боррель закликає ЄС придушити імпорт індійського пального з російської нафти

Європейський Союз повинен вплинути на Індію, яка перепродає російську нафту в Європу як очищене паливо, зокрема дизпальне. Про це заявив в інтерв'ю Financial Times глава ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель.

Торік Індія стала найбільшим покупцем російської нафти після повномаштабного вторгнення москви в Україну. Доступ до дешевої російської нафти збільшив виробництво і прибуток на індійських нафтопереробних заводах (НПЗ), що дало їм змогу конкурентоспроможно експортувати нафтопродукти у Європу і зайняти більшу частку ринку.

Боррель сказав газеті, що поставить це питання з міністром закордонних справ Індії Субрахманьямом Джайшанкаром під час їхньої зустрічі у вівторок.

«Якщо дизельне пальне чи бензин потрапляє в Європу... надходить з Індії й виробляється з російської нафти, це, безумовно, є обходом санкцій, і країни-члени повинні вжити заходів», - сказав головний дипломат ЄС.

«Те, що Індія купує російську нафту, це нормально... Але якщо вони використовують це, щоб бути центром, де російська нафта переробляється, а продукти з неї продаються нам... ?ми повинні діяти», - сказав Боррель.

Індійські нафтопереробники, які раніше рідко купували російську нафту через високі транспортні витрати, імпортували 970 000-981 000 барелів на добу (б/д) в 2022/23 фінансовому році (квітень-березень), що становить більше п'ятої частини загального імпорту палива в країні.

Найбільший російський виробник нафти «Роснєфть» і провідна індійська нафтопереробна компанія Indian Oil Corp також підписали строкову угоду про суттєве збільшення і диверсифікацію сортів нафти, що постачаються до Індії.

Згідно з даними відстеження суден Kpler, Reliance Industries і Nayara Energy були ключовими експортерами нафтопродуктів і покупцями російської нафти.

До початку широкомасштабної війни Росії проти України Індія зазвичай експортувала в Європу в середньому 154 тис. б/д дизельного і авіаційного пального. Однак, згідно з даними Kpler, постачання зросли до 200 тис. б/д після того, як ЄС заборонив імпорт російських нафтопродуктів із 5 лютого цього року.

Будь-який механізм, щоб зупинити потік російської нафти, повинен бути реалізований національною владою, сказав Боррель FT, припускаючи, що ЄС може націлитися на покупців індійського нафтопродукту, який, на його погляд, походить з російської сирої нафти.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015