НБУ прогнозує подорожчання палива у 2023 році

23:08 09.05.2023
НБУ прогнозує подорожчання палива у 2023 році

НБУ у своєму квітневому звіті спрогнозував що ціни на пальне протягом року матимуть тенденцію на зростання. Це спричинено поверненням довоєнних податків. У березні 2022 року уряд скасував акциз на пальне та знизив ПДВ з 20% до 7%. Однак з липня ПДВ планують повернути на довоєнний рівень.

«Темпи подорожчання пального значно зменшилися на початку 2023 року (до 27,9% річних у березні) під впливом падіння світових цін на нафту, значних запасів, накопичених бізнесом та населенням, а також зниження попиту в умовах зменшення дефіциту електроенергії та теплої погоди», - йдеться у звіті.

Найближчим часом вартість пального буде сильно коливатися. Наприклад у квітні вартість пального дещо зросла, але в червні очікується зниження цін, після чого, у липні знову буде зростання.

«Це відображатиме вплив бази порівняння через паливну кризу минулої весни та податкових змін, зокрема торішню відміну акцизів та зниження ставки ПДВ і відновлення довоєнного оподаткування пального з цього липня, що матиме близько 1 відсоткового пункту прямого внеску в зміну ІСЦ (індексу споживчих цін)», - пояснили у звіті.

Таке коливання може посилити тиск на сферу транспортних послуг, що, відповідно, повпливає й на їх вартість для населення.

НБУ прогнозує, що надалі ціни на пальне стабілізуються завдяки поступовому зниженню світових цін на нафту. Натомість починаючи з 2024 року, паливна компонента сприятиме гальмуванню загальної інфляції, як напряму, так і через вторинні ефекти.


Источник: 24tv.ua
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015