Російська нафта досі живить європейські автомобілі за допомогою Індії

19:49 01.05.2023
Російська нафта досі живить європейські автомобілі за допомогою Індії

Ще у грудні Європейський Союз заборонив майже будь-який морський імпорт сирої нафти з Росії. Через два місяці він поширив заборону на пальне. Однак ці правила не завадили таким країнам, як Індія, розкуповувати дешеву російську нафту, перетворювати її, наприклад, на дизельне паливо і постачати його до Європи з націнкою.

Згідно з даними, зібраними Bloomberg з аналітичної компанії Kpler, ця азіатська країна на шляху до того, щоб цього місяця стати найбільшим постачальником нафтопродуктів у Європі, водночас купуючи рекордні обсяги російської нафти. У квітні обсяги постачань нафтопродуктів з Індії до ЄС збільшилися з 143 тис. барелів до 365 тис. барелів на добу.

«Російська нафта повертається до Європи, незважаючи на всі санкції, і Індія, яка нарощує експорт палива на захід, є хорошим прикладом цього», - сказав Віктор Катона, провідний аналітик фірми з нафти - Оскільки Індія забирає так багато російських барелів, це неминуче».

Розвиток постачань має неоднозначні наслідки для ЄС. З одного боку, блок потребує альтернативних джерел дизельного палива зараз, коли він перекрив прямі потоки з Росії, яка раніше була його головним постачальником. Однак це зрештою підвищує попит на російські барелі та означає додаткові витрати на транспортування.

Це також означає посилення конкуренції для європейських нафтопереробників, які не мають доступу до дешевої російської нафти, і відбувається на тлі більш широкого вивчення ринку дизельного пального, звідки імпортується в регіон.

Головний виконавчий директор Repsol SA Джосу Йон Імаз заявив у четвер, що російське дизельне паливо потрапляє в Європу нелегально, і закликав владу припинити цю діяльність. Він говорив не про торгівлю через Індію, а про потоки дизельного палива, яке походить із Росії.

Попереднє розслідування цього питання іспанською владою не знайшло доказів того, що російське дизельне паливо надходило в країну, заявив урядовець у п'ятницю, додавши, що розслідування триває.

Згідно з даними Kpler, обсяги імпорту нафтопродуктів в Європу з Індії перевищать 360 000 барелів на день, трохи випереджаючи імпорт Саудівської Аравії.

у квітні надходження російської сирої нафти до Індії перевищать 2 мільйони барелів на день, що становить майже 44% від загального імпорту нафти в країні.

Більше половини морських поставок нафти з Росії припадало на країни Європейського Союзу та Великої семи до того, як блок почав скорочувати закупівлі у відповідь на вторгнення країни в Україну на початку 2022 року


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015