Чилі планує націоналізувати літієву промисловість

22:17 23.04.2023
Чилі планує націоналізувати літієву промисловість

Контроль над літієвими операціями в Чилі планують передати від гігантів галузі SQM і Albemarle окремій державній компанії.

Другий за величиною виробник літію - Чилі - планує націоналізувати виробництво даного металу, необхідного для батарей електромобілів, щоб підняти економіку та захистити навколишнє середовище, заявив президент Чилі Габріель Борік, передає Reuters.

Націоналізація літієвої промисловості Чилі створює чергову проблему для виробників електромобілів, яким літій потрібен для батарей. До цього свої літієві родовища націоналізувала Мексика, а в 2020 році Індонезія заборонила експорт нікелевої руди - ключового матеріалу для батарей.

«Це найкращий шанс для переходу до сталого розвитку економіки. Ми не можемо дозволити собі втратити його», - сказав Борік.

За його словами, майбутні літієві контракти укладатимуться лише в рамках державно-приватного партнерства під контролем держави.

Уряд не припинятиме чинних контрактів, але сподівається, що компанії будуть відкриті для участі держави до закінчення терміну їхньої дії, сказав він, не називаючи Albemarle та SQM, виробників літію №1 та №2 у світі відповідно. Термін дії контракту SQM закінчується у 2030 році, а Albemarle - у 2043.

Заява Чилі поки що не викликала значного зростання цін на літій, які впали більш ніж на 70% з листопадового піку через послаблення попиту на електромобілі в Китаї, найбільшому у світі автомобільному ринку.


Источник: ZN.UA
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015