Продажі електрокарів у США планують збільшити у 10 разів

21:06 09.04.2023
Продажі електрокарів у США планують збільшити у 10 разів

Адміністрація президента США Джо Байдена планує запровадити одні з найсуворіших у світі заходів щодо боротьби із забрудненням навколишнього середовища автомобілями, що передбачає збільшення продажів електромобілів у 10 разів: до 2032 року кількість проданих нових авто в країні має складатися на 67% із повністю електричних автомобілів, пише The New York Times з посиланням на два анонімні джерела.

Це стало б якісним стрибком для Сполучених Штатів, де тільки 5,8% проданих минулого року автомобілів були повністю електричними, і перевершило б більш ранні амбіції президента Байдена, згідно з якими до 2030 року половина автомобілів, що продаються в країні, має бути повністю електричною.

ЄС уже запровадив стандарти викидів автомобілів, які, як очікується, призведуть до поступового припинення продажу нових бензинових автомобілів до 2035 року. Канада та Велика Британія запропонували стандарти, аналогічні європейській моделі.

Водночас запропоновані норми створять значні труднощі для автовиробників. Майже всі великі автомобільні компанії вже інвестували значні кошти в електромобілі, але мало хто з них узяв на себе зобов'язання щодо досягнення рівня, передбаченого адміністрацією Байдена. І багато хто зіткнувся з проблемами в ланцюжку поставок, які затримують виробництво. Навіть ті виробники, які з ентузіазмом ставляться до електричних моделей, не впевнені, що споживачі купуватимуть їх у достатній кількості, щоб вони склали більшу частину продажу нових автомобілів протягом десятиліття.

Дії Агентства з охорони навколишнього середовища США (EPA), яке готується запропонувати жорсткі заходи, ймовірно, потішать активістів кліматичного руху, які обурені недавнім рішенням адміністрації Байдена схвалити величезний проект буріння нафтових свердловин на Алясці. Деякі представники адміністрації стверджують, що прискорення переходу на відновлювані джерела енергії, коли більшість американців їздитимуть на електромобілях, знизить попит на нафту, що видобувається на Алясці чи інших місцях.

Майкл Ріган, адміністратор Агентства з охорони навколишнього середовища, як очікується, оголосить про запропоновані обмеження на викиди вихлопних газів у середу в Детройті. Вимоги будуть спрямовані на те, щоб до 2030 року електромобілі становили від 54 до 60 відсотків усіх нових автомобілів, що продаються в США, а до 2032 року ця цифра збільшиться до 64-67 відсотків продажу нових авто.

Швидке прискорення впровадження електромобілів у США вимагатиме інших значних змін, включаючи будівництво мільйонів нових станцій для зарядки електромобілів, модернізацію електричних мереж для задоволення потреб в електроенергії цих зарядних пристроїв та забезпечення постачання мінералів та інших матеріалів, необхідних для акумуляторів.

Запропоновані правила, які пройдуть через період публічних коментарів та можуть бути змінені урядом до того, як стануть остаточними, напевно зіштовхнуться з юридичними проблемами. Також проблеми можуть виникнути після переобрання президента у 2024 році, який може скасувати чи послабити ініціативу.

Нові правила ухвалять на хвилі закону про зниження інфляції 2022 року, який допоміг стимулювати попит на електромобілі, надавши податкові пільги до 7500 доларів США для покупців таких авто, а також мільярдні стимули для виробництва батарей, переробки та видобутку необхідних мінералів.

Транспорт є найбільшим джерелом парникових газів, що генеруються Сполученими Штатами, другим за величиною забруднювачем планети після Китаю. Швидка заміна автомобілів, що працюють на бензині, електричними моделями допоможе Байдену виконати його обіцянку скоротити викиди в країні вдвічі до 2030 року та фактично ліквідувати їх до середини століття.

Пропоноване правило щодо автомобільних викидів є більш вимогливим, ніж мета, поставлена Байденом у 2021 році. Виступаючи на тлі електромобілів, включаючи Ford F-150 Lightning, Chevrolet Bolt EV і Jeep Wrangler, Байден видав указ, який закликає до проведення федеральної політики, спрямованої на те, щоб до 2030 року половина нових автомобілів була повністю електричною.


Источник: ZN.UA
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015