Росіяни перестали мити машини: по всій країні закриваються автомийки

16:54 07.06.2022
Росіяни перестали мити машини: по всій країні закриваються автомийки

Росією прокотилася хвиля закрить автомийних комплексів: прибутковий колись бізнес зараз став збитковим. Автовласники почали масово заощаджувати на чистоті.

Згідно з результатами дослідження картографічного сервісу 2ГІС з 12 червня 2021 року по сьогодні кількість автомийок у великих містах Росії скоротилася більш ніж на 4%. Найбільші втрати в Нижньому Новгороді, Москві та Санкт-Петербурзі. Майже все падіння ринку припало на першу половину 2022 року.

З січня по червень у Москві кількість автомийок скоротилася більш ніж на 6%, у Санкт-Петербурзі - на 7%, у Нижньому Новгороді - майже на 6%. У порівнянні з червнем 2021 падіння ще більш значне: по Нижньому Новгороду - майже мінус 10%, по Санкт-Петербургу - майже 9%, у Казані - мінус 5%. Аналогічний тренд зафіксований у Єкатеринбурзі, Новосибірську, Челябінську, Краснодарі, Омську, Самарі, Красноярську, Уфі та Воронежі, зазначається у дослідженні картографічного сервісу.

Крім спаду кількості клієнтів власникам автомийок довелося зіткнутися зі звільненням співробітників, підвищенням екологічних вимог до комплексів, а також подорожчанням хімії (вона стала коштувати більше приблизно на 50%). Це, у свою чергу, спричинило підвищення вартості послуг та відтоку клієнтів.

За словами координатора руху «Синие ведерки» Петра Шкуматова, «практично вдвічі подорожчала автохімія, зросли витрати на зарплати робітників, багато з яких просто виїхали з країни на батьківщину. Все це врешті-решт призвело до збільшення вартості послуги для автомобілістів. Автомобілісти, своєю чергою, стали економити на мийці, оскільки це необов'язкова процедура». На тлі падіння попиту та підвищення цін у автомийок зберігаються постійні витрати, включаючи орендну плату, витрати на зарплату, воду та електрику, додає він. У найближчому майбутньому з ринку можуть піти до 20% цих підприємств, зараз цей процес перебуває на початковій стадії, вважає Шкуматов.


Источник: haqqin.az
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015