Автономне водіння Tesla досі не працює навіть в односторонніх тунелях Boring Company

14:46 01.09.2024
Автономне водіння Tesla досі не працює навіть в односторонніх тунелях Boring Company

Система самокерованого водіння Tesla досі не запрацювала в тунелях The Boring Company, виритих під Лас-Вегасом, хоча їхній рух відбувається лише в один бік, а компактні розміри не залишають багато місця для аварій. Компанія роками працює над проєктом, але так і не досягла успіху

Хоча фанати Tesla часто повторюють, що їхня улюблена компанія є лідером у сфері безпілотного водіння, це далеко не так. Причин тому багато, наприклад, той факт, що Ford недавно запустив автопілот 3 рівня, який не вимагає утримання рук на кермі, а Mercedes уже починає тестувати автопілот четвертого рівня.

Але одна з головних причин - це те, що компанія Ілона Маска досі не має комерційно доступного сервісу виклику безпілотних автомобілів, на кшталт Waymo чи Cruise. Послуги цих компаній доступні у деяких містах США, дозволяючи викликати таксі без водія. Ви вказуєте пункт посадки та прибуття у додатку на своєму смартфоні, обираєте бажані налаштування в салоні - наприклад, музику чи температуру - і до вас приїжджає безпілотний автомобіль.

Шанувальники Tesla стверджують, що якби компанія захотіла, то могла б легко зробити те саме. Але підходи до автономності у цих компаній відрізняюся. Якщо Waymo та Cruise використовують географічну прив'язку до вулиць конкретного міста та картографію, то Tesla зосереджується на автономній системі, яка могла б їздити будь-де і будь-коли, без попередньої прив'язки до місцевості.

Хай там як, але ми бачимо, що компанія таки не може зробити нічого подібного, адже не зробила цього досі навіть на проєкті, який є простішим за ті умови, в яких працюють Waymo та Cruise. Мова, звісно ж, про тунель під Лас-Вегасом у вигляді замкненої петлі, де, за задумом, повинні були їздити автономні машини Tesla, перевозячи відвідувачів до виставкового центру.

Перший повномасштабний проєкт The Boring Company, який наразі використовується в комерційних цілях, завершили трохи більше ніж за рік, витративши на будівництво 50 мільйонів доларів. Система Boring Company Loop складається з тунелів, у яких електромобілі Tesla рухаються на високій швидкості між станціями, щоб перевозити людей в межах міста.

Boring Company заявила, що працює з Tesla над тим, щоб використовувати її безпілотну систему в цих тунелях, що дозволить не користуватися послугами водіїв і знизити витрати на експлуатацію. Однак, через 2 роки і ще кілька тунелів, приєднаних до Loop, The Boring Company все ще використовує водіїв у тунелях.

Стів Гілл, президент і головний виконавчий директор Las Vegas Convention, розповів, що мета полягає в тому, щоб до кінця року мати «якийсь інструмент допомоги водіям», який буде використовуватися в тунелях:

«Сподіваємося, що це почнеться з легкої руки, з використанням інструменту допомоги водієві до кінця цього року», - каже Гілл.

Це вельми перекликається з постійними заявами Ілона Маска, який з 2014 року кожен рік дає обіцянку, що «до кінця цього року» автопілот буде готовий. Остання така заява прозвучала кілька місяців тому під час розмови Маска з інвесторами, де він сказав, що реліз автопілота очікується до кінця 2024 року, але якщо щось піде не так, то він «буде дуже здивований, якщо цього не станеться до кінця 2025-го».

Наразі працюють лише три станції в конференц-центрі та одна в готелі Resorts World. Очікується, що незабаром відкриється ще одна станція, яка з'єднає мережу з готелем Encore. Загалом, у рамках проєкту Loop під Лас-Вегасом заплановано 93 станції та 68 миль тунелів. А тим часом конкретної дати, коли наступить «повна автономія», досі немає.


Источник: 24tv.ua
Фото: The Boring Company
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015