Компанія Pirelli розробила першу «розумну» шину

19:52 27.07.2024
Компанія Pirelli розробила першу «розумну» шину

Компанія Pirelli розробила інноваційні шини під назвою Cyber Tires, які використовують датчики, підключені через Bluetooth, для прямого зв'язку з автомобілем, пропонуючи деякі захоплюючі можливості.

Нові шини ексклюзивно представлені на Pagani Utopia. Зазначається, що нові колеса можуть фактично спілкуватися з системою контролю тяги автомобіля, контролю стабільності та ABS. По суті, Utopia знає, яка саме шина встановлена, і може налаштувати всі електронні системи відповідно до конкретної програми, розробленої для цієї шини.

П'єро Мізані, головний технічний директор Pirelli, навів цікавий приклад. При гальмуванні з ABS шини Utopia Trofeo RS забезпечують найкраще зчеплення з приблизно 5-відсотковим ковзанням коліс, але зимові шини Sottozero автомобіля потребують набагато більшого зчеплення. Зазвичай систему ABS автомобіля потрібно налаштувати таким чином, щоб вона працювала з будь-якою кількістю різних шин, але це приносить в жертву максимальну ефективність авто.

«Ми давно хотіли отримати такі можливості для наших автомобілів. Ми твердо віримо, що є спосіб покращити поведінку автомобіля на дорозі завдяки конкретним шинам», - сказав Крістофер Пагані, син засновника компанії та директор з маркетингу компанії.

За допомогою Cyber Tires транспортний засіб також може оцінювати вік і ступінь зносу шин.

Pirelli також може збирати дані про шини, які використовуються в транспортних засобах клієнтів, що дає компанії краще уявлення про стиль водіння, реальний пробіг і багато іншого. Усе це допомагає у майбутній розробці шин.

Мета інженерів полягає в тому, щоб використовувати один або кілька датчиків для точної оцінки рівня зчеплення та дізнатися, що відбувається під плямою контакту шини. Ідея полягає в тому, щоб надати цю інформацію іншим системам автомобіля, оптимізуючи продуктивність у дуже високому ступені.

Чим більше в автомобіля даних про те, що відбувається з шинами, тим краще він може налаштувати свої системи відповідно до них.

На даний момент Pirelli використовує Cyber Tires у McLaren Artura, Audi RS4 і Pagani Utopia, але лише в Pagani автомобіль змінює контроль тяги та налаштування ABS відповідно до встановлених шин. У двох інших авто шини просто повідомляють автомобілю, що встановлено оригінальну шину.


Источник: Autogeek
Фото: Pirelli
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015