Відомий виробник електромобілів оголосив про банкрутство

19:56 19.06.2024
Відомий виробник електромобілів оголосив про банкрутство

Уже кілька місяців Fisker перебував на межі краху, і тепер настало неминуче. Увечері в понеділок компанія звернулася за захистом від банкрутства через фінансові труднощі. Про це пише Motor1.

Fisker заявляє, що має в своєму розпорядженні активи на суму від 500 мільйонів до 1 мільярда доларів, а також має зобов'язання на суму від 100 до 500 мільйонів доларів.

Згідно з матеріалами суду штату Делавер, автовиробник має сотні кредиторів. У заяві Fisker йдеться про те, що компанія зіткнулася з ринковими та макроекономічними перешкодами, які вплинули на її діяльність. Fisker прийняв рішення продати свої активи відповідно до «глави 11» для забезпечення життєздатного шляху розвитку компанії.

Наприкінці лютого Fisker попереджав, що в нього можуть закінчитися гроші впродовж року, однак це сталося вже через чотири місяці. У 2023 році компанія поставила всього 4929 автомобілів, незважаючи на витрати в розмірі 904,9 мільйона доларів на операційну та інвестиційну діяльність. Виробництво електричного кросовера Ocean було зупинено на заводі Magna Steyr в Австрії в березні 2024 року.

У травні Magna International прогнозувала, що виробництво не відновиться, що виявилося вірним. Fisker подав заявку на реорганізацію в Австрії, де Magna Steyr скорочує 500 робочих місць. У відчайдушній спробі залучити покупців Fisker знизив базову ціну Ocean з 38 999 доларів до 24 999 доларів, але знайти такі автомобілі в США виявилося практично неможливо.

Незважаючи на численні тривожні сигнали, деякі компанії продовжували цікавитися Fisker. Генеральний директор Генрік Фіскер згадав, що чотири автовиробники підписали угоди про нерозголошення для вивчення можливості купівлі компанії. До цього ходили чутки про угоду з Nissan, яка так і не відбулася.

Fisker також мав плани на інші моделі, такі як Ronin, п'ятимісний кабріолет GT вартістю 385 000 доларів, і Alaska, електричний пікап вартістю 45 400 доларів. Крім того, планувалася нова модель початкового рівня Pear за ціною 29 900 доларів.

Це не перший випадок банкрутства компанії, заснованої Генріком Фіскером. Fisker Automotive, початкова компанія Fisker Karma, подала заяву про банкрутство в листопаді 2013 року.


Источник: NV.UA
Фото: Fisker
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015