В Японії показали, як робот-гуманоїд водить автомобіль

15:58 14.06.2024
В Японії показали, як робот-гуманоїд водить автомобіль

Японські дослідники з Токійського університету, серед яких консультант Toyota, розробили робота-гуманоїда на ім'я Мусасі і навчили його керувати невеликим електромобілем. Про це пише портал TechCrunch.

Повідомляється, що завдяки двом камерам-«очам» Мусасі може «бачити» дорогу перед собою, а також краєвиди, що відображені в бічних дзеркалах автомобіля. Робота навчили повертати ключ автомобіля, натискати на ручне гальмо і ввімкнути покажчик повороту механічними «руками», а також натискати на педалі протиковзкими «ногами».

Our paper presented at Robotics and Automation Magazine is now on arXiv and YouTube!

Toward Autonomous Driving by Musculoskeletal Humanoids: A Study of Developed Hardware and Learning-Based Software

arxiv: https://t.co/1XwY5hiLjU
youtube:https://t.co/eu4H61TC77 pic.twitter.com/JYM2a2xebH

— Kento Kawaharazuka / ??? ?? (@KKawaharazuka) June 11, 2024

Після того як Мусасі освоїв керування рульовим колесом машини, у нього вийшло повертати на перехресті, дотримуючись при цьому сигналів світлофора, отримуючи необроблені дані з датчиків. Однак навички водіння робота поки що не бездоганні.

За словами розробників, щоб повернути за кут, Мусасі лише обережно прибрав «ногу» з педалі гальма, замість того, щоб натиснути на педаль газу. У результаті поворот зайняв близько двох хвилин. Творці робота пояснюють це технічними обмеженнями та «зайвою обережністю».

В окремому експерименті Мусасі використовував педаль газу, але йому було важко підтримувати постійну швидкість, яка залежала від крутизни підйому дороги. Дослідники підкреслили, що їм ще є над чим попрацювати і заявили про намір розробити робота і програмне забезпечення наступного покоління.


Источник: Фокус
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015