В Україні у водіїв тепер частіше будуть перевіряти «автоцивілку»

19:05 22.05.2024
В Україні у водіїв тепер частіше будуть перевіряти «автоцивілку»

В Україні через новий закон про ОСЦПВ №8300 у водіїв частіше перевірятимуть договір обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності («автоцивілку»). Про це розповів начальник юридичного управління МТСБУ Роман Роменський.

Наразі в нашій країні поліцейські мають право перевіряти наявність договору ОСЦПВ лише при складанні протоколів про порушення правил дорожнього руху та при оформленні матеріалів ДТП.

Але після набуття чинності нового закону про ОСЦПВ №8300 (а це станеться, мабуть, влітку 2024 року), поліцейські перевірятимуть наявність «автоцивілки» не лише при складанні протоколів про порушення правил дорожнього руху та при оформленні матеріалів ДТП, але також під час спостереження за дорожнім рухом, у тому числі шляхом автофіксації.

Щоправда, тут є один маленький, але дуже важливий нюанс. Поліція отримає таке право лише після відповідних змін до Кодексу України щодо адміністративних правопорушень.

Крім того, будуть розширені права співробітників Державної прикордонної служби України. Наразі вони мають право перевіряти наявність ОСЦПВ лише під час перетину транспортними засобами державного кордону. Новий закон дозволяє прикордонникам здійснювати таку перевірку у місцях здійснення прикордонного контролю незалежно від належності та місця реєстрації транспортного засобу.

Ще одне нововведення полягає в тому, що тепер у водіїв перевірятимуть ОСЦПВ співробітники Укртрансбезпеки під час здійснення державного контролю.

Нагадаємо, законопроєкт №8300 зареєстрували у Верховній Раді у грудні 2022 року. Але лише тепер, у травні 2024 року, народні депутати ухвалили його у другому читанні. Тепер цей закон має підписати президент Володимир Зеленський, а після опублікування у державних ЗМІ він набуде чинності.

Новий закон про ОСЦПВ №8300 передбачає масштабну реформу автострахування. Головне нововведення полягає у поступовому збільшенні страхових виплат до розмірів, встановлених у Євросоюзі.

Через два роки після набуття чинності цим законом за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю потерпілих, виплачуватимуть 1 млн грн на одного потерпілого та 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих, а за шкоду, заподіяну майну постраждалих осіб - до 2 млн грн на один страховий випадок, незалежно від кількості потерпілих. Після вступу України до Євросоюзу страхові виплати збільшаться у рази.


Источник: Today.ua
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015