З середини жовтня деякі польські компанії можуть припинити продажі LPG в Україну

16:43 07.10.2023
З середини жовтня деякі польські компанії можуть припинити продажі LPG в Україну

На початку жовтня середня вартість автомобільних партій LPG на східних терміналах Польщі майже не змінилася, але ціновий діапазон звузився. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Цього тижня польські трейдери пропонували СПБТ за $752-804/т з урахуванням транспорту до українського кордону. Постачальники кажуть, що з боку українських компаній спостерігається слабка активність.

«Ми трохи знизили ціну на цьому тижні, але продажі залишаються низькими», - каже один із польських трейдерів.

На внутрішньому ринку Польщі зростання гуртових цін цього тижня сповільнилося. Через стабільність роздрібних цін постачальникам важко підвищувати вартість автомобільних партій газу.

У такій ситуації деякі трейдери воліють продавати газ у Польщі.

«У моєму разі краще продати газ у Польщі з тією ж маржею, але виконати менше роботи», - каже представник польської компанії.

З середини жовтня ситуація з експортними продажами газу з Польщі може змінитися через зміни у митному кодексі. Учасники ринку припускають, що не всі польські компанії зможуть підтвердити ланцюг постачань продукту. Це може призвести до зменшення кількості постачальників газу.

На балтійських терміналах ціни зросли на $1-6/т, до $725-816/т, але кількість пропозиції зменшилася через початок ремонтних робіт на Мажейкяйському НПЗ. Останніми днями збільшилася тривалість кругорейсу у разі поїздок у країни Балтії. Це пов'язано з величезними чергами на виїзд у напрямку Польщі. Імпортери кажуть, що тепер машини з продуктом повертаються за два тижні.

«Нормальним терміном для балтійського напрямку вважалося 5-6 днів. Зараз треба додавати до цього 8-9 діб очікування в черзі», - каже київський трейдер.

Протягом минулого тижня вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні не змінилася й становить $490-515/т. При цьому котирування пропану зменшилися на $38/т, до $530/т. Ціни на морський ресурс у балтійських портах Польщі зменшилися цього тижня на $20-40/т, до $720-760/т, під впливом котирувань і низького попиту. З урахуванням транспорту до польсько-українського кордону вартість цих партій складатиме $830-860/т.

На півдні скраплений газ здорожчав під впливом зростання жовтневих цін Sonatrach. Нагадаємо, цього місяця вартість пропану й бутану зросла на $20-30/т, до $560-570/т. З початку місяця автомобільні партії ПБТ на терміналі в Галаці здорожчали на $15-20/т, до $720-730/т. Пропозиції в Плоєшті зросли до $710-730/т.

«На внутрішньому ринку Румунії і з боку українських компаній попит хороший, ціни для обох напрямків продажів паритетні», - кажуть у Bulmarket.

З середини жовтня українська митниця вимагатиме надавати документи, що підтверджують весь ланцюг постачань продукту. Але деякі постачальники морського ресурсу кажуть, що з такими вимогами вони зіткнулися ще влітку. Тому компанії на півдні фактично готові до змін митного кодексу.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015