Польські трейдери прогнозують посилення дефіциту LPG

14:36 16.09.2023
Польські трейдери прогнозують посилення дефіциту LPG

У другій половині вересня в Польщі очікується посилення дефіциту скрапленого газу й нова хвиля здорожчання. Про це enkorr розповіли польські постачальники продукту.

Головним чинником зростання дефіциту трейдери вважають скорочення обсягів надходжень скрапленого газу через східний кордон.

«Газ, що постачається з Росії, швидко закінчується. Ціна на внутрішньому ринку за тиждень зросла на понад 500 злотих. Цього значного підвищення ще недостатньо, щоб дозволити вільну торгівлю газом за ціною CIF (морського ресурсу), який на внутрішньому ринку коштує $740-745. Наступного тижня нас чекає реальний попит і, відповідно, чергове здорожчання», - каже польський трейдер.

Раніше enkorr повідомляв, що деякі польські компанії припинили реалізацію через відсутність вільних обсягів.

«Ми зараз не пропонуємо газ. Та поки що важко сказати, коли продажі відновляться», - повідомили в іншій польській компанії, яка є великим постачальником газу на український ринок.

У серпні обсяги відправлень скрапленого газу з Росії й Казахстану в напрямку Польщі зменшилися на 10% порівняно з липнем і склали 73,3 тис. тонн. У вересні темпи падіння прискорилися - в першій декаді в Польщу відправлено лише 12,7 тис. тонн продукту, це вдвічі менше порівняно з 1-10 серпня. При цьому реальні обсяги надходження газу на польський ринок зі сходу можуть бути нижчими за ці обсяги відправлень, оскільки деякі партії їдуть транзитом далі.

«Станом на вчора на всіх переходах і на шляху до Польщі з Росії було менше 500 вагонів. Якщо припустити, що тільки половина йде транзитом у Румунію й Угорщину, газу в Польщі немає. Клієнти цього ще не відчувають, але в понеділок буде нова реальність», - каже представник польської компанії.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015