Аудитори розцінили безподаткові закупівлі пального військовими як «збитки держави»

20:27 27.07.2023
Аудитори розцінили безподаткові закупівлі пального військовими  як «збитки держави»

Механізм закупівлі пального Міноборони з нульовою ставкою ПДВ, запроваджений урядом, зіштовхнувся з проблемами звітності та аудиту. Зокрема, державна аудиторська служба України (ДАСУ) розцінює такі операції Міноборони як «збитки держави».

Про це у соцмережі Facebook повідомила членкиня Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони Дана Ярова. Вона звернулась за роз'ясненнями до Кабміну і профільного парламентського комітету стосовно постави №178, якою регламентується закупівля пального військовими.

Зокрема, вона зазначила, що в урядовій постанові прописано, що паливо-мастильні матеріали для потреб ЗСУ, ГУР, Нацгвардії, прикордонників тощо обкладаються ПДВ з нульовою ставкою, однак Міноборони ухвалили рішення закуповувати паливно-мастильні матеріали без ПДВ «лише в межах мобілізаційних планів», як вказано в постанові, а у всіх інших випадках - з ПДВ.

При цьому під час аудиту ГУР, СБУ, які купували паливо без ПДВ, ДАСУ також розцінила закупівлі як «збитки держави».

«У департаменті державних закупівель починаються слідчі дії. В деяких військових частинах, які закуповували також хто з ПДВ, хто без ПДВ - починають відкривати кримінальні справи», - зазначає Ярова.

За її словами, зараз має відбутись централізована закупівля великої кількості пального для ЗСУ. Однак через суперечність між урядовою постановою та висновками Держаудитслужби незрозуміло, яким чином має відбуватись цей процес.

«Наразі ми маємо хаос через цю постанову. Міноборони на централізованих закупівлях ПММ продовжує стояти на своїх позиціях і збирається купувати нові партії ПММ з ПДВ. Військові частини на децентралізованих закупівлях в переважній більшості виконують рішення ДАСУ і купують без ПДВ. Нацгвардія, прикордонники - теж», - написала Ярова.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015