Аграрії Балаклійщини вивели в поля машину для розмінування

18:19 17.07.2023
Аграрії Балаклійщини вивели в поля машину для розмінування

У селі Шевелівка Ізюмського району Харківської області сільгоспвиробники працюють на 25% від своїх можливостей через мінне засмічення угідь. Для того, аби не наражати людей на небезпеку, спочатку поля перевіряє «Дракон» - машина для розмінування на дистанційному управлінні.

Орні землі СТОВ «Річленд Інвест» розташовані на території Шевелівського старостинського округу Балаклійської ТГ, який пів року потерпав від масованих ракетних обстрілів та авіаударів. Про це медіа «Слобідський край» розповів головний агроном сільгосптовариства Андрій Лапа.

«Починаючи з 11 травня минулого року, ворожа авіація завдала понад тридцять авіаударів по Шевелівці. Частина випущених росіянами боєприпасів приземлилась на наших сільгоспугіддях. Незважаючи на те, що село не було зайняте росіянами, при виході в поле зберігається досить висока вірогідність наштовхнутися на вибухонебезпечний предмет. Наш керівник Дмитро Хасьянов безпеку людей виносить на перший план, тому «ризикує» техніка, а не механізатор», - розповідає агроном «Річленда».

На підтвердження цих слів - «Дракон» на дистанційному управлінні, який задіяний у роботу. Так співробітники товариства прозвали «комп'ютеризований» трактор Т-150. Він опрацьовує кожен метр площі.

«Якщо «Дракон» натрапить на міну, то, значить, йому не пощастило. Завдяки цій машині ми створюємо для механізаторів безпечний режим роботи», - зазначає Андрій.

Зниження темпів роботи аграріїв пов'язане не тільки із замінуванням полів, також бракує робочих рук, бо не всі співробітники товариства повернулися додому з евакуації. Також обстрілами було завдано значної шкоди сільгосптехніці.

На території машино-тракторного парку зі слідами обстрілів лежить купа металобрухту. Чого тут тільки не побачиш - і оболонки від С-300, і «пелюстки». Всі ці залишки від «руского міра» були виявлені на місцевих полях.


Источник: Слобідський край
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015