BMW експериментує зі штучним інтелектом для проектування автомобілів

15:25 10.06.2023
BMW експериментує зі штучним інтелектом для проектування автомобілів

Останнім часом BMW дуже багато говорить про свою філософію дизайну. Баварський бренд не розуміє компаній, які використовують специфічну для електромобілів мову дизайну, а також пообіцяв, що його майбутні моделі будуть «автомобільнішими».

Нещодавно представлені моделі 5-ї серії та i5 добре це демонструють. Електромобіль i5 ніяк не натякає на своє електричне нутро. Та компанія має намір піти далі - залучати до розробки дизайну штучний інтелект (ШІ).

ШІ - це технологія, що імітує процеси людського інтелекту, система, яка самонавчається і вдосконалюється з часом. Його можна використовувати не лише для розмов, і BMW визнає, що розпочала експерименти з автомобільним дизайном за допомогою штучного інтелекту. Керівник відділу дизайну компанії Адріан ван Хойдонк (Adrian van Hooydonk) нещодавно заявив в інтерв'ю, що ШІ вже використовується в різних дизайнерських завданнях.

«Ми експериментуємо з ним у дизайні, наприклад, у дизайні коліс, - розповідає Хойдонк в інтерв'ю TopGear. «Ви можете задати кілька параметрів - наприклад, ви хочете колесо з п'ятьма спицями, воно має важити стільки-то, це має бути 20-дюймовий обід - і тоді комп'ютер починає генерувати ідеї для вас».

Для нас це звучить і страшно, і перспективно. Ідеї, згенеровані комп'ютером, не обов'язково погані, але, звісно, потрібно від самого початку встановити межі. І, на щастя, BMW не має наміру дозволяти штучному інтелекту повністю керувати процесом проектування.

«Все ж таки, як людина, як особистість, ти маєш бути арт-директором. Ти маєш обирати. Ви все одно повинні керувати процесом - це не означає, що комп'ютер може повністю винаходити речі, але він може об'єднати різні параметри в пропозицію набагато швидше, ніж людина», - пояснює далі Хойдонк.

На щастя, BMW не має наміру дозволяти ШІ повністю керувати процесом проектування. Люди не тільки задають параметри дизайну, а й коригують його згодом. Просто початковий ескіз створюється завдяки ШІ набагато швидше. При цьому, як зізнається Хойдонк, результат завжди схожий на «десь я це вже бачив».


Источник: За рулем
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015