До 2035 року 30% «землян» пересядуть з авто на електроскутери та електровелосипеди

19:17 24.04.2023
До 2035 року 30% «землян» пересядуть з авто на електроскутери та електровелосипеди

Майже третина мешканців світу за десять років готові проміняти власні автомобілі на більш екологічні засоби мікромобільності - скутери, електровелосипеди, електросамокати. Ще 46% погодяться пересісти на міський транспорт. Такі результати опитування, яке минулого тижня опублікував Центр майбутньої мобільності агентства McKinsey.

Аналітики агентства досліджували регіональні тенденції в усьому світі, щоб сформулювати комплексні зміни, які можуть змінити сектор до 2035 року.

У світі сьогодні використовується 1,3 млрд транспортних засобів, і багато з них знаходяться у приватній власності. У США на 1000 жителів припадає 868 автомобілів, у Норвегії - 635, у Мексиці - 391. Хоча у Китаї наличується лише 219 автомобілів на 1000 жителів, але це все одно становить понад 300 млн автомобілів на дорогах.

Дослідження McKinsey показує, що приватні автомобілі сьогодні залишаються найпоширенішим видом транспорту.

Який транспорт «земляни» переважно обирали в 2022 році:

Популярність приватного автотранспорту заохочує забудовників будувати гаражі та паркінги, а урядові органи - передавати під парковки дефіцитні та цінні міські землі, які можна було б відвести під парки та інші публічні простори.

Як може змінитись екосистема мобільності до 2035 року

Дослідження McKinsey показує, що у наступні десять років в екосистемі мобільності можуть відбутись кардинальні зміни, і однією з головних стане зниження частки приватних авто.

В Європі вже на законодавчому рівні почалось обмеження кількості транспортних засобів на дорогах, щоб полегшити затори та зменшити викиди. В свою чергу, споживачі потроху обирають більш ефективні, екологічні і зручні варіанти транспорту.

Центр мобільності майбутнього McKinsey вважає, що за десять років з’являться більш інноваційні варіанти мобільності, зокрема робошатли – спільні автономні мікроавтобуси на 4-8 місць або міські повітряні таксі.

Щорічне опитування McKinsey виявило чотири основні тенденції: автономні автомобілі, збільшення частки електромобілів, поширення громадського транспорту та каршеринг.

Якою буде екосистема мобільності через 10 років - дослідження

В McKinsey вважають, що частка мешканців великих агломерацій, які обиратимуть власні автівки, зменшиться приблизно в півтора рази. Нові види транспорту, наприклад, автономні робошатли, збільшать свою частку з 1% до 8%. Громадський транспорт, електросамокати, електровелосипеди та мінімобілі (маленькі три- або чотириколісні автомобілі) - стануть більш популярними.


Источник: The Page
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015