Преміум сегмент в Україні відновився до довоєнного стану

18:52 30.03.2023
Преміум сегмент в Україні відновився до довоєнного стану

За підсумками перших двох місяців поточного року продажі нових автомобілів в преміум сегменті досягли довоєнних показників. На фоні падіння українського авторинку на -33%, сегмент преміальних автомобілів продемонстрував +0,1% у порівнянні з першими двома довоєнними місяцями 2022 року. Вже за підсумками березневих продажів цей сегмент продемонструє значний приріст. Експерти AUTO-Consulting розібрались в причинах такого тренду.

За результатами продажів за перші місяці 2023 року всі топові преміальні бренди продемонстрували позитивну динаміку у порівнянні з минулорічними показниками. Зокрема лідер в сегменті BMW додав +64% у порівнянні з минулим роком, Mercedes-Benz - +18,5%, Lexus - +75,6%, Land Rover - +1,6%, Porsche - стабільні показники. Втратили продажі - лише Volvo та Audi.

Аналогічно, всі ТОП-10 лідируючих моделей в преміум-сегменті продемонстрували позитивну динаміку. Лідери - Mercedes-Benz GLE (+50%), BMW X7 (+158%), BMW X5 (+100%), BMW X3 (ріст більше ніж в 10 разів!), Range Rover (+92%) тощо.

Відзначимо, що аналогічні тенденції вже фіксувались в історії українського авторинку. Зокрема, в 90-х роках минулого сторіччя в Україні спостерігалися такі самі тренди: продавалися або дешеві автомобілі (ВАЗи, ЗАЗи, вживані іномарки тощо) або коштовні машини. Середнього класу тоді фактично не було. Тобто на фоні кризи відбуваються деякі зрушення у споживчих настроях.

Так і зараз на фоні війни в Україні попит розподілився на купівлю або дешевих автомобілів (в нашому випадку імпорт вживаних авто з-за кордону), або дорогих (преміальних) автомобілів. Цей сегмент найменше виявився схильним до кризових явищ і саме ці покупці втратили найменше. Це підтверджується й долею сегмента Premium в Україні, який вже займає 21% авторинку (рік тому займав 14%). Якщо ж рахувати у грошовому еквіваленті, то на купівлю преміальних авто українці витратили більше 40% від всіх коштів, які пішли на купівлю автомобілів.

В подальшому експерти прогнозують зріст як долі продажів автомобілів Premium-сегменту, так і збільшення продажів в абсолютних значеннях. Вже за підсумками березня та першого кварталу преміум сегмент значно перевершить результати минулого року.


Источник: AUTO-Consulting
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015