Як в Україні змінились регіональні продажі нових автомобілів?

23:12 29.03.2023
Як в Україні змінились регіональні продажі нових автомобілів?

За підсумками перших двох місяців поточного року український авторинок продемонстрував спад у -34%. Хоча вже в лютому були подані позитивні сигнали до відновлення ринку нових автомобілів. Якщо порівняти продажі за перші 2 місяця 2023 року з аналогічним довоєнним періодом, то можна побачити досить цікаві тренди.

По-перше, основним трендом є те, що найменші втрати, а навіть і ріст продажів нових автомобілів, зафіксований в західних регіонах країни. Це очевидний факт, бо саме туди переїхало багато внутрішніх переселенців і саме там значно виросла активність покупців нових автомобілів. Виросла доля продажів у Вінницькій, Волинській, Закарпатській, Іван-Франківській, Хмельницькій, Львівській областях тощо. Тим більше, у Львівській та Закарпатській областях зафіксований абсолютний ріст продажів нових автомобілів.

У свою чергу, в регіонах України, в яких проходять бойові дії або які найбільше постраждали від російської агресії, зафіксований спад продажів автомобілів. Найбільші втрати зазнали Луганська та Донецька області, де реєстрації нових авто буквально можливо перерахувати на пальцях - -92% (9 проданих авто) та -96% (14 проданих авто) відповідно. Також значні втрати зазнали Запорізька (-81%), Херсонська (-89%), Миколаївська (-72%), Харківська (-69%) області тощо.

Окремо в цьому списку стоїть Київ. Доля продажів нових автомобілів в Києві досягла майже 40%, що майже на 6 відсоткових пунктів (в.п.) більше минулорічних показників. Дуже позитивні результаті у порівнянні з минулорічними продажами зафіксовані в Дніпропетровській (+1,5 в.п.), Львівській (+3,4 в.п.) та Одеській (+0,9 в.п.) областях.

Ну і найбільш позитивні тренди авторинку очікуються після підведення березневих результатів продажів, оскільки минулорічні продажі фактично звелися до нуля. Тобто, враховуючи низьку порівняльну базу минулорічного березня, експерти очікують умовне «зростання» нового авторинку. 


Источник: AUTO-Consulting
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015