Автомобілі Skoda отримають «розумну» решітку радіатора

19:18 08.03.2023
Автомобілі Skoda отримають «розумну» решітку радіатора

Інженери компанії Skoda спільно з експертами з робототехніки розпочали роботу над проектом Smart Grille. У його рамках буде створена «розумна» решітка радіатора, яка дозволить знизити кількість аварій на дорогах.

Нову технологію планують продати на майбутніх електромобілях марки. На цифрову решітку виводитимуться графічні повідомлення у вигляді піктограм або анімації, помітні тим, хто знаходиться на узбіччі або дорозі. Так, зелена стрілка або загальновизнана фігурка вказуватиме пішоходам, що водій їх бачить і вони можуть переходити проїжджу частину. Червоний трикутник навпаки говорить про те, що не варто починати рух, оскільки машина не має наміру зупинятися.

Над другою складовою цього проекту працюють експерти з Інституту інформатики, робототехніки та кібернетики Чеського технічного університету, а також Мюнхенського технічного університету. Вони створюють автоматизовану дорожню охорону, яка виглядає як мобільний світлофор заввишки 2,1 м. Він виїжджатиме на дороги та оперативно сигналізуватиме пішоходам про їх подальші дії.

Також цей світлофор через 5G зможе подавати сигнали автомобілям, що наближаються, попереджаючи їх про зниження швидкості. Після того, як усі пішоходи перетнуть дорогу, робот повернеться на узбіччя, дозволивши машинам рух. Наразі вже ведуться тестові випробування цієї інновації. Їхній фінальний етап запланований на 2024 рік, а в серію світлофор і «розумна» решітка вирушать 2025-го.


Источник: Авто Центр
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015