Sono Motors відмовляється від розробки «сонячних» автомобілів Sion

23:10 03.03.2023
Sono Motors відмовляється від розробки «сонячних» автомобілів Sion

Sono Motors вирішила припинити розробку електромобілів Sion на сонячних батареях, щоб зосередитись на легкому капітальному бізнесі, який працює тільки на сонячній енергії. Мюнхенська компанія, яка стала публічною у листопаді 2021 року, заявила у п'ятницю, що звільняє 300 співробітників через зміну своєї бізнес-моделі. Головний операційний директор Томас Хауш також йде зі своєї посади.

Рішення компанії закрити програму Sion, мабуть, було викликане високою вартістю її бізнес-плану у поєднанні з депресивними умовами на ринку капіталу. Sono Motors заявила, що приблизно 90% її потреб у фінансуванні на 2023 рік було направлено на програму сонячних автомобілів.

Sono Motors вперше публічно представила свої плани щодо електромобіля Sion на сонячній енергії у 2017 році. Sion позиціонувався як перший у світі доступний електромобіль на сонячній енергії за ціною близько 25 000 євро (26 375 доларів США).

Зовнішня оболонка Sion складалася з 456 монокристалічних сонячних напівелементів, щоб збільшити час між зарядками та забезпечити автономність у коротких поїздках. Його літій-залізо-фосфатна (LFP) батарея ємністю 54 кВтг забезпечує максимальну зарядну потужність до 75 кВт (постійний струм) та 11 кВт (змінний струм). Автомобіль також мав бортовий зарядний двонаправлений пристрій потужністю 11 кВт.

Однак, передсерійне виробництво Sion залишалося недоступним, оскільки Sono Motors неодноразово не вдавалося отримати достатнє фінансування. У грудні компанія запустила кампанію #savesion, яка пропонує покупцям знижку у розмірі 3000 євро в обмін на авансові платежі. Він спрямований на отримання 100 мільйонів євро.

План Sono полягав у тому, щоб розпочати виробництво автомобіля Sion у Фінляндії у другій половині 2023 року. Однак, «враховуючи ресурсомісткий характер програми Sion, зокрема потреби у персоналі, компанія зараз реалізує програму значного скорочення витрат».

«Це було важке рішення, і, незважаючи на більш ніж 45 000 бронювань і попередніх замовлень на Sion, ми були змушені реагувати на нестабільність на фінансовому ринку, що продовжується, і оптимізувати наш бізнес», - сказав Лорін Хан, генеральний директор Sono Motors.

«Що стосується бронювань Sion з депозитами, зробленими до кампанії #savesion, компанія оголосила про план окупності для відшкодування різними частинами, включаючи бонус протягом наступних двох років», - сказав Соно в заяві, не надавши жодних додаткових деталей плану.

Компанія заявила, що успіх її програми перевірки серії з 18 автомобілів довів життєздатність її концепції електромобіля на сонячній енергії. Ось чому він продовжуватиме використовувати свою запатентовану сонячну технологію на основі полімеру, інтегровану в автомобіль, але тільки шляхом модернізації та інтеграції цієї технології в автомобілі сторонніх виробників.

Наразі Sono планує продати свою програму Sion. Окрім програми для легкових автомобілів, компанія працювала над фотоелектричними рішеннями для автобусів, електрофургонів та рефрижераторів. Компанія заявила, що у другій половині 2023 року запустить рішення для модернізації Solar Bus Kit.

На сьогоднішній день Sono придбала 23 клієнти, у тому числі Mitsubishi Europe, CHEREAU та дочірні компанії Volkswagen - Scania та MAN Truck & Bus, які тестують свою інтегровану сонячну технологію в різних транспортних засобах.


Источник: Україна Електро
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015