Зімбабве забороняє експорт необробленого літію

20:35 09.01.2023
Зімбабве забороняє експорт необробленого літію

Зімбабве запровадила заборону на експорт необробленого літію. Уряд хоче зберегти додану вартість в країні. Розташована на півдні Африки країна має один із найбільших у світі запасів літію, необхідного для виробництва акумуляторів.

«Забороняється експортувати руду, що містить літій, або необроблений літій із Зімбабве в будь-яку іншу країну без письмового дозволу», - йдеться в нещодавно опублікованому наказі міністра гірничодобувної промисловості Вінстона Читандо.

Гірничодобувні компанії, які будують переробні підприємства, звільнено від наказу. Передісторія така, що більшість літію, що міститься в руді вивозиться з країни - частину на експорт, частину - контрабандою. Таким чином, етапи обробки після видобутку породи відбуваються за межами Зімбабве. Нова домовленість покликана змінити це.

Родовища літію у Зімбабве вважаються найбільшими в Африці. За даними порталу Golem, нинішня найбільша копальня розташована за 300 км на південь від столиці Хараре і має запаси близько 11 мільйонів тонн літієвої руди. Ще одна копальня в майбутньому має виробляти 2,5 млн тонн на рік. За повідомленнями ЗМІ, уряд країни сподівається, що в майбутньому зможе покрити 20 відсотків світового попиту на літій за рахунок родовищ літію.

Інформаційні агентства Reuters та Bloomberg повідомляють, що китайські корпорації Zhejiang Huayou Cobalt, Sinomine Resource Group та Chengxin Lithium Group придбали літієві копальні та проекти в Зімбабве у 2021 році на загальну суму 678 мільйонів доларів. Кажуть, що вони знаходяться на різних стадіях розробки, а також включають переробні заводи, які звільняють ці компанії від заборони.


Источник: Україна Електро
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015