«Укрнафта» й «Укртатнафта» переходять у власність держави

19:15 07.11.2022
«Укрнафта» й «Укртатнафта» переходять у власність держави

Стратегічно важливі підприємства, серед яких ПАТ «Укрнафта» й ПАТ «Укртатнафта», перейдуть у власність держави. Про це повідомляє «Економічна правда» з посиланням на співрозмовників у Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Окрім цього, міноритарні акціонери «Укрнафти» розповіли виданню, що 6 листопада НКЦПФР прийняла рішення про забезпечення примусового відчуження у власність держави акцій ПАТ «Укрнафта», ПАТ «Укртатнафта», АТ «Мотор Січ», ПрАТ «АвтоКрАЗ» і ПрАТ «Запоріжтрансформатор».

Таким чином, регулятор дозволив списання акцій вказаних підприємств із рахунків приватних осіб у власність держави.

Підставою для цього рішення став ухвалений у вересні закон «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» та низка наказів Верховного Головнокомандувача ЗСУ.

Згодом секретар Ради нацбезпеки та оборони (РНБО) Олексій Данілов на брифінгу уточнив, що вилучені в українських мільярдерів п'ять підприємств передані в управління Міністерства оборони до завершення військового стану.

«6 листопада відбулося відчуження активів… серед яких: «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафта», «Укртатнафта... Вилучені активи набули статусу військового майна, і їх управління передано Міністерству оборони. Після завершення військового стану згідно з нормами законів зазначені активи можуть бути повернені власникам або (відбудеться, - ред.) відповідне відшкодування їхньої вартості», - цитує Данілова «Інтерфакс-Україна».

Своєю чергою міністр оборони Олексій Рєзніков уточнив, що міністерство вже сформувало нові наглядові ради цих підприємств.

«Загальні збори (акціонерів) відбулися. Затверджено наглядові ради, і вже згідно із законами, стандартами корпоративного управління ці наглядові ради призначатимуть поточний менеджмент, тобто виконавчих керівників і так далі, щоб робота підприємств не припинилася», - сказав очільник міністерства.

Рєзніков додав, що також потавлене завдання відновити роботу тих підприємств іх цих п'яти, яка наразі призупинена.

НАК «Нафтогаз України» належить 50%+1 акція «Укрнафти», ще 42% володіють компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського та його партнерів. «Приват» здійснює операційний контроль над «Укрнафтою» з лютого 2003 р..

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ у Кременчуці. Понад 56% акцій належить структурам групи «Приват» і Олександра Ярославського, 43% акцій перебуває у власності НАК «Нафтогаз України».


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015