Франція та Німеччина готують план для захисту європейських виробників електрокарів

13:30 31.10.2022
Франція та Німеччина готують план для захисту європейських виробників електрокарів

Президент Франції Еммануель Макрон хоче заручитися підтримкою канцлера Німеччини Олафа Шольца для нового плану допомоги європейським автовиробникам у конкуренції з США та Китаєм після того, як президент Джозеф Байден окреслив значні субсидії для електромобілів, вироблених у Північній Америці.

Париж і Берлін погоджуються, що Європейському Союзу потрібно робити більше для розвитку національної промисловості, заявили чиновники в обох столицях.

В інтерв'ю телеканалу France 2 після зустрічі з Шольцем у Парижі Макрон сказав, що обидва лідери сходяться в ідеї забезпечити використання субсидій ЄС на автомобілі для автомобілів європейського виробництва. Це може допомогти притупити наслідки Закону США про зниження інфляції, який серед інших положень пропонує субсидії на електромобілі, виготовлені в Північній Америці.

«Китай і США захищають свою промисловість, але Європа залишається відкритою для всіх вітрів, ми повинні змінитися», - сказав Макрон в ефірі France 2.

«Франція та Німеччина повинні триматися разом, тому що ми були занадто відкритими».

За словами особи, знайомої з думкою німецького лідера, Шольц повторює цю думку.

Макрон у 2017 році наполягав на тому, що він назвав Законом про державні закупівлі «Купуй європейське», який поширюватиметься на компанії, більше половини виробництва яких знаходитьсяв Європі. Але він був змушений відмовитися від цієї ідеї через спротив Брюсселя.

Німеччина також виступила проти плану, посилаючись на наслідки для торгівлі з Китаєм і США, зокрема для виробників автомобілів Volkswagen AG , Mercedes-Benz Group AG і BMW AG.

Однак з того часу пандемія Covid виявила залежність Європи від закордонних ланцюгів постачання, і ЄС фактично послабив деякі свої правила щодо державної допомоги, що свідчить про те, що нові ініціативи щодо захисту компаній від конкуренції можуть знайти підтримку в Брюсселі.

Тим не менш, відродження ідеї «Купуй європейське» для електромобілів зараз може виявитися складним. Можливо, доведеться переглянути угоди про вільну торгівлю, і це може суперечити існуючим правилам ЄС або угодам Світової організації торгівлі.


Источник: theROAD
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015