Саудівська Аравія планує експортувати 150 000 електромобілів на рік

18:45 27.10.2022
Саудівська Аравія планує експортувати 150 000 електромобілів на рік

Саудівська Аравія, яка є найбільшим у світі експортером нафти, оголосила про свої наміри будувати та експортувати електромобілі. Вже у 2026 році вона планує експортувати понад 150 000 електромобілів.

Країна оприлюднила свою стратегію «Бачення 2030» щодо скорочення викидів вуглекислого газу, водночас виводячи країну на шлях стабільного економічного зростання. Саудівська Аравія планує хоча б частково зменшити залежність від нафти за рахунок експорту електромобілів. Електромобілі є однією з найбільш швидкозростаючих галузей на даний момент, і продовжуватиме зростати на понад 20% річних темпів зростання (CAGR) принаймні до 2030 року.

Маючи близько 17% світових запасів сирої нафти, економіка Саудівської Аравії значною мірою залежить від неї. Але ціни на нафту можуть бути надзвичайно нестабільними. Тому країна оголосила на початку цього року, що взяла на себе зобов'язання придбати від 50 000 до 100 000 електромобілів у Lucid Motors в рамках свого плану «Бачення 2030». Стратегія передбачає завезення передових електромобілів у Саудівську Аравію, одночасно збільшуючи ненафтовий ВВП до 50%. Ще у 2018 році Lucid оприлюднила інформацію про те, що Фонд державних інвестицій Саудівської Аравії (PIF) інвестував понад 1 мільярд доларів у стартап електромобілів.

Оскільки кліматичні зміни стають пріоритетом у всьому світі, 2022 рік став рекордним по скороченню викидів вуглецю та досягненню енергетичної незалежності. Вже в першій половині цього року відновлювані джерела енергії повністю покрили глобальне зростання попиту на електроенергію. Нова політика в більшості великих розвинутих країн прокладає шлях до значного скорочення викидів CO2. Саудівська Аравія усвідомлює це, і тому прагне диверсифікувати свої економічні інтереси, інвестуючи в майбутнє країни.

Електромобілі продовжуватимуть випереджати свої аналоги, що працюють на газі. Мало того, відновлювана енергетика розвивається швидкими темпами. Коли попит на нафту досягне свого піку і піде на спад, Саудівська Аравія вже має резервний план.


Источник: UA-electro.com
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015