Автомобілі Tesla отримають повний автопілот до кінця року

15:21 21.10.2022
Автомобілі Tesla отримають повний автопілот до кінця року

Керівництву Tesla неодноразово доводилося відкладати на пізніші терміни не тільки випуск певних моделей електромобілів, а й вихід програмного забезпечення, що дозволяє майже повністю обходитися без втручання водія. У Північній Америці машини Tesla отримають просунуту версію програмного комплексу FSD до кінця цього року, яка технічно дозволить водієві майже не торкатися органів керування.

Як відомо, на території США та Канади доступ до програми бета-тестування нових версій FSD вже має 160 тисяч власників електромобілів Tesla. За словами Ілона Маска (Elon Musk), нова версія програмного забезпечення, яка в цьому регіоні вийде до кінця поточного року, дозволить їм їздити на роботу, відвідувати друзів і добиратися до магазинів без необхідності торкатися рульового колеса.

«Інша справа, чи буде вона схвалена регуляторами», - додав глава Tesla, пояснивши, що до кінця поточного року цього зроблено не буде.

Маск висловив сподівання, що в 2023 році ще більш нова версія FSD зможе переконати регуляторів, що автоматично керована машина набагато безпечніша за транспортний засіб з людиною за кермом.

Наразі профільне американське відомство NHTSA розслідує 38 аварій за участю електромобілів Tesla, у яких підозрюється вина програмного забезпечення. У цих інцидентах з 2016 року загалом загинуло 19 осіб, і поки що регулятори не зробили остаточного висновку про причетність програмного забезпечення Tesla до даних ДТП. Виникали у різного роду відомств та питання до найменування функцій електромобілів Tesla, які відповідають за автоматизацію процесу керування транспортом. На думку авторів претензій, ні функція Autopilot, ні Full Self Driving (FSD) на даному етапі розвитку не дозволяють машині пересуватися без втручання водія, а тому не можуть носити подібні назви, що вводять неуважних споживачів в оману. Втім, у Німеччині Tesla вдалося виграти відповідний судовий процес та зберегти назви.

Раніше Маск заявляв, що в Північній Америці схвалена регуляторами версія FSD, яка дозволяє пересуватися електромобілями Tesla без втручання водія, буде доступна до травня наступного року. У Європі, за його словами, цю функцію вдасться реалізувати значно пізніше, оскільки програмне забезпечення необхідно адаптувати до місцевих умов. Цього року Tesla двічі піднімала вартість опції FSD - спочатку до $12 000, а потім до $15 000. З одного боку, компанія намагається навчити програмне забезпечення новим можливостям, з другого поступово спрощує набір датчиків, необхідних для автоматизації процесу управління машиною. З недавніх пір електромобілі Tesla Model Y і Model 3 обходитимуться без ультразвукових датчиків, покладаючись лише на зображення з камер, а від радарів вони відмовилися ще у травні минулого року.


Источник: 3DNews
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015