Санкції США завдадуть удару по розробці безпілотних автомобілів у Китаї

15:01 14.10.2022
Санкції США завдадуть удару по розробці безпілотних автомобілів у Китаї

Нові санкції США спрямовані на обмеження поставок технологій та обладнання для секторів промисловості Китаю, пов'язаних із штучним інтелектом та суперкомп'ютерами. Ці нові обмеження можуть негативно вплинути на розвиток безпілотних транспортних засобів у Піднебесній.

В даний час високий відсоток комерційних автомобілів з автопілотом у Китаї відповідають другому рівню автономного керування автомобілем або нижче. Незважаючи на те, що в різних регіонах країни заплановані зони для тестування автономних машин третього рівня, китайський уряд ще не затвердив відповідних нормативних актів, необхідних для початку тестування.

На думку деяких аналітиків, згодом Китай зможе самостійно розвивати сферу безпілотних автомобілів. Однак джерела в ланцюжках поставок вказують на те, що розробка високоякісних безпілотних авто тісно пов'язана з інфраструктурою, у тому числі хмарними обчисленнями, центрами обробки даних, 5G-мережами та ін. Тому Піднебесній спочатку потрібно вирішити цю проблему, щоб успішно закласти основу для висококласних безпілотних авто.

За даними джерела, у списку з 31 компанії, які останніми потрапили в санкційний перелік американського уряду, також присутні китайські підприємства з автомобілебудівної промисловості. Оскільки машини майбутнього описуються як мобільні високопродуктивні комп'ютери, санкції США стримуватимуть внутрішню та зовнішню інтелектуалізацію транспортних засобів Китаю.

Джерела в ланцюжках постачання сходяться на думці, що для створення автомобільних чипів достатньо освоїти зрілі виробничі процеси, такі як 40 нм або 90 нм. Якщо в майбутньому виробництво автомобільних чипів зупиниться на позначці 28 нм, то Китаю все ще є перспективи для розвитку автономного транспорту. Однак безперервне посилення санкційного тиску з боку США все ж таки є серйозним випробуванням для ланцюжків поставок Китаю.

Хоча в Піднебесній встигли освоїти технологію виробництва 28 нм, якість чипів, що випускаються в країні, все ще не відповідає вимогам автомобільної промисловості. Тому ця сфера дуже залежить від імпорту автомобільних чипів. Згідно з наявними даними, частка вироблених у Китаї мікроконтролерів (MCU) становить близько 1%, а для IGBT та чипів пам'яті цей показник не перевищує 10%. Це також вказує на те, що сфера розробки безпілотних автомобілів Китаю залишається сильно залежною від імпорту.


Источник: AMPERCAR
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015