Іран приготувався обвалити ціни на нафту

18:18 29.08.2022
Іран приготувався обвалити ціни на нафту

На тлі прогресу в перемовинах про поновлення «ядерної угоди» Іран накопичив суттєві запаси нафти й готовий оперативно постачити їх на ринок. Про це з посиланням на дані компанії Kpler пише Bloomberg.

Як пише агентство, тільки в танкерах у Перській затоці нині перебуває 93 мільйони барелів нафти (Vortex оцінює обсяг запасів скромніше - 60-70 мільйонів барелів), ще кілька зберігається в наземних резервуарах.

«Якщо санкції скасують, то знадобиться певний час для вирішення питань страхування і спотового, й термового продажу, після чого покупці зможуть отримати сировину. Такий обсяг сам собою може обвалити ціни на нафту, оскільки може компенсувати її нестачу, а крім того, повернення Ірану на світовий ринок стримає ціни в подальшому», - пише Bloomberg.

Після виходу США з угоди щодо контролю за ядерною галуззю Ірану ісламська республіка постачала близько мільйона барелів на день. Єдиним постійним покупцем виступав Китай, який навчився обходити обмеження. При розв'язанні проблеми країна може наростити постачання у кілька разів.

Зростання цін на нафту останніми місяцями забезпечує очікування нафтового ембарго Євросоюзу проти російської нафти, яке набуде чинності взимку, а також завершення у жовтні продажів сировини зі стратегічного резерву США. Активізація перемовин з Іраном чинить тиск на ціни.


Источник: enkorr
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015