Як себе показала зроблена із золошлаків дорога в Україні

14:10 30.06.2022
Як себе показала зроблена із золошлаків дорога в Україні

Компанія ДТЕК восени 2021 року збудувала унікальну дорогу з використанням золошлаків - продуктів згоряння вугілля. Вона пролягла в районі Бурштинської ТЕС в Івано-Франківській області.

Для будівництва пілотної ділянки використали 300 тонн золошлаків Бурштинської ТЕС - сухої і зволоженої золи виносу.

Упродовж шести місяців в Україні перевіряли якість першої дороги із золошлаків від ДТЕК Енерго.

Як повідомили у пресслужбі компанії, фахівці Державного дорожнього науково-дослідного інституту імені М. П. Шульгіна підтвердили її якість.

Ділянка довжиною 900 метрів витримала зимові холоди та весняні грози. Візуальний огляд покриття автодороги показав, що за пів року експлуатації, навіть попри зимовий період, пілотна ділянка є в хорошому стані.

«Якщо в конструкції дорожнього одягу були якісь дефекти, вони б проявилися», - пояснив Богдан Стасюк, представник ДП «ДерждорНДІ».

Для підтвердження якості всіх шарів дороги ще потрібно провести додаткове дослідження та випробування зразків у лабораторних умовах. Спеціалісти очікують що покриття відповідатиме нормативним вимогам.

Щороку в Україні утворюється 5-6 млн тонн золошлакових відходів, продукту згоряння вугілля. В Європі до 92% золошлаків утилізують. Водночас українці починають ефективно використовувати таку сировину - вже є перші випадки застосування її для виробництва будівельних матеріалів.


Источник: Сьогодні.ua
Назад   ·   Вверх   ·   На главную
© InfoCar.ua 2005 - 2015